Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αφρική: βρέθηκε τεράστιος υδροφόρος ορίζοντας με νερό 10.000 ετών

Bookmark and Share


Μια τεράστια πηγή υδάτων ανακαλύφθηκε στη Ναμίμπια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, ο υδροφόρος ορίζοντας θα μπορούσε να ...τροφοδοτήσει το βόρειο τμήμα της χώρας με νερό για 400 χρόνια.

Τα υπόγεια ύδατα που ανακαλύφθηκαν έχουν μείνει εγκλωβισμένα στο υπέδαφος τουλάχιστον 10.000 χρόνια, ωστόσο το νερό θεωρείται καθαρό και πόσιμο.

Στη βόρεια Ναμίμπια κατοικούν περίπου 800.000 άνθρωποι. Η πρόσβαση στο νερό δεν είναι δεδομένη και εξαρτάται από ένα παλιό κανάλι 40 ετών που μεταφέρει τους περιορισμένους υδάτινους πόρους από τη γειτονική Αγκόλα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση της Ναμίμπια διεξάγει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του υδροφόρου ορίζοντα «Ohangwena II», που εντοπίζεται κάτω από τα σύνορα της Ναμίμπια με την Αγκόλα.

Στην πλευρά της Ναμίμπια ο υδροφόρος ορίζοντας καλύπτει μια περιοχή με διαστάσεις 70 επί 40 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Martin Quinger από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστήμης και Φυσικών Πόρων, επικεφαλής των ερευνών στη Ναμίμπια, ο υδροφόρος ορίζοντας περιέχει σημαντικό όγκο νερού.

Μέχρι σήμερα οι προμήθειες νερού στη βόρεια Ναμίμπια εξαρτώνταν από δυο ποταμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η αγροτική ανάπτυξη περιοριζόταν μονάχα σε περιοχές κοντά στις πηγές νερού.

Εκτιμάται ότι ο νέος υδροφόρος ορίζοντας θα αλλάξει την αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή.
econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.