Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου διαρκώς συρρικνώνεται!

Bookmark and Share


Μυαλό κουκούτσι θα έχουν οι άνθρωποι στο μέλλον εάν το μέγεθος του εγκεφάλου τους συνεχίσει να ...μειώνεται, όπως συμβαίνει, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα τελευταία 20.000 χρόνια! Αυτή η μείωση του όγκου του εγκεφάλου, που είναι περίπου της.τάξης των 150 κυβικών εκατοστών, παρατηρείται ύστερα από περίπου 2 εκατ. χρόνια εξέλιξης, κατά τα οποία το μέγεθος του εγκεφάλου ολοένα και αυξανόταν.
Ο Ντέβιντ Γκίρι και ο Ντριου Μπέιλι, του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, εξέτασαν στην έρευνά τους την αύξηση και τη μείωση του μεγέθους του ανθρώπινου εγκεφάλου σε σχέση με τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις πληθυσμών και την ανάπτυξη πιο πολύπλοκου κοινωνικού περιβάλλοντος από περίπου 2 εκατ. χρόνια πριν μέχρι 10.000 χρόνια πριν.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά, ο εγκέφαλος όσο περνούσαν τα χρόνια και δημιουργούνταν πιο πολύπλοκες κοινωνίες μίκραινε και αυτό γιατί δεν χρειαζόταν να αναπτύσσει τις δεξιότητες που ανέπτυσσε παλιότερα για να επιβιώσει.

Οπως τονίζουν αρκετοί επιστήμονες πάντως, ο όγκος του εγκεφάλου και η μείωση ή η αύξησή του δεν σχετίζονται ευθέως με την εξυπνάδα και άρα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι οι άνθρωποι παλαιότερα ήταν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους σήμερα.

Οπως ανέφερε μάλιστα σε δηλώσεις του ο Γκίρι:

«Πρακτικά μιλώντας οι πρόγονοί μας δεν ήταν ισάξιοί μας όσον αφορά την ευφυΐα, αλλά ούτε και στη δημιουργικότητα, αφού δεν είχαν το ίδιο πολιτιστικό υπόβαθρο».


http://dinatos.blogspot.com/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.