Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΕΒΡΟΥ Κάνουν το γύρο της Β. Ελλάδας πάνω σε πατίνια

Bookmark and Share


Μία εβδομάδα διήρκησε το ταξίδι της ριψοκίνδυνης τετραμελούς παρέας
Πρόκειται για την εθελοντική ομάδα ILSA που διασχίζει την Ελλάδα μέσω
των παραλιακών της δρόμων, πάνω σε πατίνια...

Στο ερώτημα τι μπορείς να κάνεις με ένα ζευγάρι πατίνια; Ο Γιάννης Παπαρηγόπουλος και η παρέα του απαντά, το γύρο της Βόρειας Ελλάδας κατά μήκος των ακτογραμμών. Πάνω σε πατίνια λοιπόν, εξοπλισμένοι με τα εντελώς απαραίτητα, δηλαδή ένα υπνόσακο, νερό, κάποια προσωπικά αντικείμενα, χάρτες και άλλα βοηθητικά για το ταξίδι, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη μία τετραμελής ομάδα, ανάμεσα τους και ο Γιάννης Παραρηγόπουλος με στόχο να τερματίσει στον Έβρο, στο τελωνειακό σταθμό των Κήπων και εκεί να γιορτάσουν την επιτυχία τους. Ο «Χ», εντόπισε τον Γιάννη Παπαρηγόπουλο, «επί τω έργω» στη Μαρώνεια, από όπου κατευθύνονταν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, προς το νομό Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη και έπειτα στις Φέρες, για να τερματίζει μαζί με τη περιπετειώδη παρέα του στους Κήπους.
Η ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΡΕΑ

Οι τέσσερις τους, είναι μία ομάδα ανθρώπων που ασκούν το άθλημα του inline-skating, στα ελληνικά τροχοπέδιλα ή πατίνια. Ανήκουν στην εθελοντική ομάδα, In Line Skating Academy (ILSA) που ιδρύθηκε το 2005 από αγάπη για τα πατίνια ρόλλερ, αγάπη για την πόλη τους και για την συντροφικότητα. Πρόκειται για οργάνωση εθελοντών που προσφέρουν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο κοινό. Είναι συνέχεια του κινήματος του εθελοντισμού που χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην δεύτερη πλέον περίοδο λειτουργίας της ILSA, τα μέλη της ομάδας είναι περήφανα που τα πατίνια ολοένα και πληθαίνουν στις γειτονιές της Αθήνας. Οι ILSA ασχολούνται με τον μαζικό αθλητισμό για όλες τις ηλικίες και όχι με τον πρωταθλητισμό. Προτείνουν τα πατίνια σαν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης σε συνδυασμό με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Ανοίγουν διαδρομές. Οργανώνουν επαναλήψεις των διαδρομών μεγάλων αποστάσεων. Προτείνουν πρότυπα συμπεριφοράς και ασφάλειας.
ΤΟ INLINE-SKATING ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το inline-skating για την Ελλάδα σημαίνει ότι ο σκι για την Ελβετία. Είναι διαδεδομένο και υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές στη χώρα μας, που μπορούν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη απίστευτες εμπειρίες. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Παπαρηγόπουλος, ο οποίος τερμάτισε χθες αργά το απόγευμα στους Κήπους, λίγο έξω από τις Φέρες του δήμου της Αλεξανδρούπολης. Μίλησε στο «Χ», για τη εμπειρία της ομάδας του να διασχίσει τα εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω στα πατίνια. Η αφορμή για το ταξίδι δόθηκε πέρσι, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει από την Αθήνα με πατίνια και να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Από παραλία σε παραλία μέσα σε εννιά μέρες κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του, εντυπωσιασμένος από τις εμπειρίες που συνάντησε στη διαδρομή του. Αποφάσισε τότε να επαναλάβει αυτό τον άθλο για πολλούς και ετοίμασε όχι βαλίτσες αλλά σάκο για τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Φυσικά το ταξίδι θα ήταν εξαντλητικό από την Αθήνα έως το Έβρο με πατίνια και έτσι αποφασίστηκε η διαδρομή να ξεκινήσει από τη συμπρωτεύουσα. «Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο το πρωί. Διασχίσαμε τη παραλία της Θεσσαλονίκης και προχωρήσαμε όλη την παραλία μέχρι τη Χαλκιδική, δηλαδή Καλλικράτεια, Μηχανιώνα. Πάντα από παραλιακούς δρόμους και συνεχίσαμε μετά κάθετα μέσα από τη Νικήτη στα πόδια της Χαλκιδικής και στη συνέχεια Σταυρό, Ασπροβάλτα σε ευθεία γραμμή περνώντας τα ποτάμια από τις γέφυρες μέχρι τα μέρη εδώ, το Πόρτο Λάγος, Φανάρι, Μέση, Ίμερος και Μαρώνεια». Στο μεγαλύτερο μέρος της Μαρώνειας συνέχισαν την πορεία τους, όχι πάνω σε ρόδες αλλά περπατώντας και είχαν την ευκαιρία να θαυμάζουν τα πανέμορφα μέρη της θρακικής γης. Συνέχισαν από εκεί στα Πετρωτά, στην παραλιακή ζώνη του νομού Έβρου και έφτασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί τους περίμενε μία έκπληξη καθώς, βρέθηκαν σε μία ποδηλατοπορεία και φυσικά την ακολούθησαν. Συνάντησαν ευγενικούς ανθρώπους, με χαμόγελο και θέληση να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη και αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη των Αθηναίων ταξιδιωτών στα μέρη μας.
ΕΧΟΥΜΕ 3.500 ΧΛΜ. ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ

Την τετραμελή ομάδα του κ. Παραρηγόπουλου να σημειωθεί ότι αποτελούσαν μόνο άνδρες και είναι η πρώτη φορά, όπως είπε που γίνεται ένα τέτοιο ταξίδι. Αρχικά δεν γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν στο ταξίδι τους, όμως από τα πρώτα χιλιόμετρα πάνω στα πατίνια, δικαιώθηκαν για την απόφαση του πήραν. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την ομορφιά που έχουμε στα χέρια μας. Οι Γερμανοί περηφανεύονται για τα 600 χλμ. ποδηλατόδρομο και εμείς έχουμε 3.500 χλμ. ακτογραμμών και παράλληλων δρόμων, που δεν χαιρόμαστε εμείς, παρά μόνο τα αυτοκίνητα, γιατί πάμε και στα πιο όμορφα σημεία της χώρας μας, δηλαδή στις ακροθαλασσιές κάνουμε πάρκινγκ αυτοκινήτων για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και να «δροσίζονται». Δεν έχουμε απελευθερώσει παραλιακούς δρόμους, ώστε να κυκλοφορούν οι πεζοί, τα πατίνια ή όποιος άλλος θέλει να δει τη θάλασσα. Δηλαδή, ανταγωνιζόμαστε τα αυτοκίνητα τους ανθρώπους και δεν έχουμε ενώσει τις παραλίες. Ενώ το πιο απλό θα ήταν ένα μικρό τσιμεντένιος δρόμος χωρίς να ενοχλεί καθόλου το περιβάλλον με ελάχιστο κόστος που να ενώσει τη μία ακτή με την άλλη για πεζούς και ποδηλάτες μόνο, εμείς δεν το κάνουμε». Αυτά είπε ο κ. Παπαρηγόπουλος φέρνοντας το παράδειγμα της Αγγλίας όπου όπως ανέφερε, με τα χρήματα που κόστισαν 5 χλμ. αυτοκινητόδρομου έκαναν 5.000 χλμ. ποδηλατόδρομο κατά μήκος των ακτών.

ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΔΙΚΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Οι ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, έκαναν ένα όνειρο πραγματικότητα και κατάφεραν να δουν τις ομορφιές που κρύβει η πατρίδα μας। Για το ταξίδι της επιστροφής, τους περίμενε ένα αυτοκίνητο από την Αθήνα, στις Φέρες, το όποιο και θα πάει πίσω. Ένα είναι σίγουρο ότι οι ταξιδιώτες από μακριά δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και πάλι. Αφού κατάφεραν σε μια εβδομάδα να κάνουν το γύρο της Βόρειας Ελλάδας πάνω σε πατίνια, σίγουρα μπορούν να το ξανακάνουνwww.xronos.g

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.