Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η τεχνολογία στο πλευρό σας…

Bookmark and Share


Είναι πλέον γεγονός. Η εγκατάσταση του Εθνικού Ευρυζωνικού Δικτύου (ΝΒΝ) έχει αρχίσει και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σε λιγότερο από οκτώ χρόνια, όλοι οι κάτοικοι της χώρας, ακόμα και αυτοί που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ...έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση, που ξοδεύει πάνω από $35 δις για την ολοκλήρωση του δικτύου, επιμένουν ότι το περίφημο NBN θα αλλάξει τη ζωή μας.

Πρέπει να τους πιστέψουμε αλήθεια; Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο ο καθένας μας θεωρεί την τεχνολογία σημαντική στην καθημερινότητά του και από το πόσο είναι διατεθειμένος να αγκαλιάσει και να μάθει να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το περίφημο NBN, χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην ουσία είναι ένα μεγάλο δίκτυο στο οποίο θα συνδεθούν οι τηλεφωνικές μας γραμμές, αλλά την ίδια στιγμή θα μας παρέχει και ηλεκτρονική δικτύωση που θα κάνει το Ίντερνετ πάρα πολύ πιο γρήγορο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τηλεφωνήσετε στην Ελλάδα και δεν θέλετε να το κάνετε από τη συνηθισμένη συσκευή του τηλεφώνου σας γιατί σας κοστίζει θα μπορείτε να το κάνετε μέσω του υπολογιστή σας εντελώς δωρεάν και η εικόνα που θα απολαμβάνετε αλλά και ο ήχος θα είναι άριστος.

Ένα άλλο παράδειγμα, πολύ πιο ντόπιο, έχει να κάνει με την επικοινωνία με τον γιατρό σας. Αν δεν μπορείτε να τον επισκεφθείτε, για οποιοδήποτε λόγο, θα μπορείτε μέσα από τον υπολογιστή σας να του μιλήσετε και θα είναι σαν να τον έχετε στο ίδιο το δωμάτιό σας. Και όλα αυτά με απίστευτη ποιότητα ήχου και εικόνας. Ακόμα και εγχειρήσεις θα διευκολύνονται μέσω αυτού του δικτύου. Σήμερα όταν ένας ειδικός γιατρός βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη μπορεί να καθοδηγήσει έναν γιατρό στην Αυστραλία για το πώς θα εγχειρήσει κάποιον ασθενή, αλλά το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι η χαμηλής ποιότητας δικτύωση της χώρας δημιουργεί κενά σε αυτήν την επικοινωνία που, είτε δεν είναι αρκετά γρήγορη είτε σταματά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή και, όπως καταλαβαίνετε, σε παρόμοιες περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να αποφασίσει ακόμα και το αν ο ασθενής αυτός θα καταφέρει να επιβιώσει.

Όσο για τη διαδικτυακή τηλεόραση αυτή είναι μία άλλη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει με άριστη ποιότητα το νέο δίκτυο. Εννοούμε ότι μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας ή την τηλεόρασή σας, αν την συνδέσετε με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα μπορείτε να βλέπετε όποιο ελληνικό κανάλι θέλετε απευθείας από την Ελλάδα, αλλά και παλαιότερες σειρές που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Συνεπώς το περίφημο ΝΒΝ όντως μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, τη ζωή των δικών μας ανθρώπων, αλλά και άλλων συνανθρώπων μας.

ΠΟΤΕ, ΠΟΥ, ΠΟΣΟ

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το δίκτυο οπτικών ινών ΝΒΝ θα έχει συνδέσει ή αρχίσει την κατασκευή σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, σχεδόν το ένα τρίτο των ακινήτων της Αυστραλίας.

Ήδη, υπάρχουν περιοχές σε πόλεις και απομακρυσμένα χωριά της χώρας που έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο και οι εμπειρίες τους είναι άξιες λόγου.

Παράδειγμα, ένα σχολείο στην Τασμανία και, συγκεκριμένα, το Circular Head Christian School που βρίσκεται στο Smithton, μία μικρή πόλη στη βορειοδυτική άκρη του νησιού. Κανένας δάσκαλος εκτός από μερικούς ντόπιους που μετριούνταν στα δάκτυλα δεν ήθελε να δουλέψει στο σχολείο αυτό. Εκείνο, όμως, που το NBN κατάφερε να κάνει γι΄ αυτή την μικρή σχολική κοινότητα των 300 παιδιών είναι να προσλάβει Ιντερνετικούς δασκάλους που δεν χρειάζεται πλέον να μπουν στην τάξη, αλλά διδάσκουν τα παιδιά από την τηλεόραση. Και τα παιδιά, όχι μόνο ανοίγουν διάλογο με τον «τηλεοπτικό» τους δάσκαλο, αλλά απολαμβάνουν και βλέπουν με ενδιαφέρον το όλο «σκηνικό».
Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν, γιατί πολύ απλά το σημερινό δίκτυο δεν αντέχει να… κρατήσει έναν «τηλεοπτικό» δάσκαλο στην τάξη την ώρα που χρειάζεται και γιατί οι παρεμβολές και οι διακοπές κάνουν αδύνατη αυτή τον τρόπο διδασκαλίας.

Αλλά και οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να μπουν νοητά στη σχολική τάξη και να συμμετέχουν μαζί με άλλους μαθητές στο μάθημα, χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους που μπορεί να απέχει από δύο και βάλε ώρες από το σχολείο.

Φανταστείτε έναν δάσκαλο από την Ελλάδα, να «μπαίνει» ηλεκτρονικά σε ένα ελληνικό σχολείο της ομογένειας κάθε Τετάρτη βράδυ και να διδάσκει το παιδί σας για μία ώρα. Μπορεί να ακούγεται σχεδόν απίστευτο, αλλά το NBN υπόσχεται ότι, όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά και ότι σύντομα θα γίνει υπόθεση ρουτίνας για πολλά σχολεία μας.
Η μεγάλη ερώτηση που προκύπτει, όμως, είναι πόσο θα μας κοστίσουν αυτές οι… «πολυτέλειες», γιατί -πώς να το κάνουμε;- καλό και «άγιο» το NBN αλλά αν δεν μπορούμε να το πληρώσουμε όχι μόνο δεν θα μπορούμε και να το έχουμε, αλλά δεν θα μπορούμε να έχουμε και τίποτε άλλο αφού όλες οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες της χώρας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα γίνονται μέσα απ’ αυτό το νέο δίκτυο.

Όπως υπόσχεται η εταιρία ΝΒΝ Cο, οι τιμές όχι μόνο θα είναι προσιτές, αλλά θα μας κοστίζει και φθηνότερα απ’ ό,τι τώρα. Και δεν αναφέρονται μόνο στη σύνδεσή μας με το νέο δίκτυο για να σερφάρουμε, αλλά και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες του δικτύου. Υπολογίστε περίπου $25 το μήνα, που ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιείται τηλέφωνο και διαδίκτυο μπορούν να φτάσουν για ένα σπίτι το πολύ στα $60.

Εν τω μεταξύ, η NBN Co -η εταιρία που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την «καλωδίωση» της χώρας- έχει συστήσει μια ειδική ομάδα για να συνεργαστεί με τις κοινότητες και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη τη διαδικασία εγκατάστασης. Μάλιστα, η ΝΒΝ Cο θα επικοινωνεί με τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξηγεί τις επιλογές σύνδεσης και ποιο πακέτο τους συμφέρει να αγοράσουν και αυτό θα γίνει όταν πρόκειται να αρχίσει η εγκατάσταση ΝΒΝ στην περιοχή τους.

http://neoskosmos.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.