Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ένας μισθός από την ταράτσα! Real Περιβάλλον 28/2/2011

Bookmark and Share


«Παλαιότερα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για όλο το σπίτι έφταναν κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ το δίμηνο. Με το που εγκατέστησα το φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη μου, έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, έχω ...εκμηδενίσει το κόστος που πληρώνω για ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, το ρεύμα που πούλησα στη ΔΕΗ κόστισε 51,32 ευρώ καθαρά», δηλώνει στη Real news ο Θανάσης Αργουδέλης.

Οικονομικό όφελος

«Η τιμή που μου έχει δώσει η ΔΕΗ είναι φιξ στα 0,55 λεπτά την κιλοβατώρα, εγγυημένη για 25 χρόνια. Σε 6 χρόνια από τώρα θα έχω κάνει απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης και θα έχω εισόδημα που θα φτάνει τα 7.000 ευρώ τον χρόνο», επισημαίνει ο Θ. Αργουδέλης.
Για να μπορέσει να τοποθετήσει τα πάνελ χρειάστηκε να κάνει μια απλή δήλωση στην πολεοδομία της περιοχής του. Επιπλέον, από την εφορία δεν του ζητήθηκε κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν να προχωρήσει σε άνοιγμα βιβλίου εσόδων - εξόδων, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται επιτηδευματίας.

Το κόστος της επένδυσης

Το κόστος της εγκατάστασης, μαζί με αυτό των αδειών, έφτασε συνολικά τα 45.000 ευρώ. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονταν οι βάσεις, οι συσκευές ινβέρτερ και το κόστος των πάνελ. Αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετά τραπεζικά προγράμματα που αναλαμβάνουν να επιδοτήσουν το σύνολο της επένδυσης, ο Θ. Αργουδέλης διέθεσε ο ίδιος το κεφάλαιο της οικιακής επιχείρησης. Μαζί με το ρολόι της κατανάλωσης, η ΔΕΗ εγκατέστησε στην οικία του ακόμη ένα ρολόι, το οποίο μετρά την κατανάλωση που στέλνει το φωτοβολταϊκό σύστημα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Καθαρισμός

Η τοποθέτηση των πάνελ έγινε με κατεύθυνση προς τον Νότο, ενώ η απόκλισή τους από το έδαφος είναι περίπου 30 μοίρες. Η συντήρηση των πάνελ είναι ένα πολύ εύκολο έργο. Ο Θ. Αργουδέλης καθαρίζει τα πάνελ του φωτοβολταϊκού του συστήματος κάθε 3 μήνες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Επίσης, πρέπει να τα καθαρίζει όταν βρέχει σκόνη, προερχόμενη από τη Σαχάρα της Αφρικής. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα έχει σαν συνέπεια να πέφτει η απόδοση της εγκατάστασής του. Παρόμοια προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσει και υπό άλλες καιρικές συνθήκες, όπως το χαλάζι ή το χιόνι, όταν και πάλι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της εγκατάστασης.

«Προκειμένου να διασφαλίσω την επένδυσή μου από τις κακές καιρικές συνθήκες ή άλλες καταστάσεις, πρόκειται να προχωρήσω σύντομα στην υπογραφή ενός ασφάλιστρου κινδύνου, το οποίο θα μου κοστίσει περίπου 150 ευρώ τον χρόνο», ισχυρίζεται ο Θ. Αργουδέλης. Αυτό το ασφάλιστρο θα τον προστατεύσει τόσο από τις ξαφνικές διαθέσεις του καιρού όσο και από τυχόν δολιοφθορές που μπορεί να προκύψουν.

Επιπλέον θερμομόνωση

Τα πάνελ δεν αποτελούν επιπλέον βάρος για την ταράτσα του σπιτιού του, καθώς το βάρος των συστημάτων είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης δεν έχει παρατηρήσει κανένα φαινόμενο υπερθέρμανσης, αν και, όπως ισχυρίστηκε, δεν το έχει δει να λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η ενημέρωση που έχω, πάντως, είναι ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα της στέγης όχι μόνο δεν γίνεται να υπερθερμάνουν την οικία μου, αλλά αντίθετα θα προσφέρουν ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, οι μπάρες που είναι τοποθετημένες τού επιτρέπουν να αλλάξει ανά πάσα στιγμή κατεύθυνση στην εγκατάσταση, προκειμένου να αυξήσει την απόδοσή της και, αντιστοίχως, να αλλάξει και την τοποθεσία της θερμομόνωσης του σπιτιού του.

Χωρίς γραφειοκρατία

«Από τη στιγμή που αποφάσισα να προχωρήσω σε μία τέτοια επένδυση, ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση της ήταν αρκετά σύντομος. Το μόνο που έκανα ήταν να επιλέξω μία αξιόπιστη εταιρεία, όπως είναι η SUNERA, για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μου συστημάτων. Από εκεί και ύστερα, ήταν θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί, αφού η εταιρεία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα χαρτιά που χρειάζονται προκειμένου να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση. Μέσα σε 3 μήνες είχα το σύστημά μου με το κλειδί στο χέρι. Ευχή όλων μας είναι η τιμή της ΔΕΗ να παραμείνει σταθερή, προκειμένου να είναι βιώσιμη η επιχείρηση που έχω εγκαταστήσει στην οικία μου», τονίζει ο Θ. Αργουδέλης.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.