Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Διάφανο φωτοβολταϊκό αναπτύσσουν στο UCLA – Εφαρμογή σε κτήρια

Bookmark and Share


Ένα διάφανο φωτοβολταϊκό κατάλληλο για ενσωμάτωση σε κτηριακές κατασκευές αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντελες (UCLA).

Το καινοτόμο πολυμερές φωτοβολταϊκό κύτταρο (PSC) παράγει... ενέργεια απορροφώντας το υπέρυθρο φάσμα του ηλιακού φωτός. Έτσι τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά είναι κατά 70% περίπου αδιόρατα στην ανθρώπινη όραση.

Κατασκευασμένα από φωτοενεργό πλαστικό τα πολυμερή φωτοβολταϊκά κύτταρα θεωρούνται λύσεις υψηλής απόδοσης για ηλιακές εγκαταστάσεις ενσωματωμένες σε κτήρια.

“Τα φωτοβολταϊκά PSC βρίσκουν εφαρμογή σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, “έξυπνα” παράθυρα και κτήρια” υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Γιανγκ Γιανγκ, καθηγητής του UCLA στην επιστήμη υλικών και διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμης Ενέργειας και Νανοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Νανοσυστημάτων της Καλιφόρνια.

Τα φωτοβολταϊκά PSC είναι ελαφρά και εύκαμπτα, κατασκευασμένα από υλικά που μοιάζουν με πλαστικό και μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος.

Τα φωτοβολταϊκά που παρουσίασε η ομάδα του UCLA, αντίθετα με προσπάθειες που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν, είναι προϊόντα υψηλής απόδοσης. Τα PSC είναι διαλυτά και διάφανα πολυμερή κύτταρα που κατασκευάζονται μέσω της ενσωμάτωσης πολυμερών ευαίσθητων στην υπέρυθρη ακτινοβολία και φιλμ νανοκαλωδίων από άργυρο.

Το φωτοενεργό πολυμερές απορροφά περισσότερο υπέρυθρο φως ισορροπώντας απόδοση και διαφάνεια στο ορατό φάσμα του φωτός.

Μια δεύτερη καινοτομία είναι ο διάφανος αγωγός, κατασκευασμένος από ένα συνδυασμό νανοκαλωδίων από άργυρο και νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ο οποίος αντικατέστησε το συμβατικό μεταλλικό ηλεκτρόδιο.

Το σύνθετο ηλεκτρόδιο επιτρέπει χαμηλό κόστος στην ανάπτυξη των ηλιακών κυττάρων με τη μέθοδο της χημικής διάλυσης.

Η απόδοση που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής φτάνει το 4%.

econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.