Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σε 1000 χρόνια θα λιώσουν οι πάγοι στην Ανταρκτική

Bookmark and Share


Δύο νέες μελέτες προβλέπουν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν κλιμακούμενες επιπτώσεις στους ωκεανούς του πλανήτη μέχρι... το έτος 3000 και ότι βραχυπρόθεσμα τα τρία τέταρτα των πάγων των Άλπεων θα μπορούσαν να ιώσουν έως το 2100.

Η μελέτη μακράς εμβέλειας, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του καναδικού Κέντρου για την Κλιματική Μοντελοποίηση και Ανάλυση, αναφέρει ότι ακόμη και αν οι εκπομπές CO2 τεθούν υπό έλεγχο αυτόν τον αιώνα αρκετή θερμότητα θα μεταφέρεται από την ατμόσφαιρα στο βάθος των ωκεανών ενώ ότι οι θερμοκρασίες στο Νότιο Ωκεανό που περιβάλλει την Ανταρκτική, θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 9 βαθμούς F κατά τα επόμενα 1.000 χρόνια, με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής και την αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 13 πόδια.

Όμως οι επιστήμονες είπαν ότι αν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2 θα μπορούσε να εμποδιστεί η ακόμη πιο απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και οι καταστρεπτικές συνέπειές της.

Η μελέτη των παγετώνων, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου British Columbia και του πανεπιστημίου της Αλάσκας, προβλέπει ότι οι παγετώνες θα συρρικνωθούν κατά 15 με 27% μέχρι το 2100, με τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας να χάνουν 72% της μάζας τους, οι Άλπεις 75%, οι μικροί παγετώνες της Γροιλανδίας 8% και οι παγετώνες των ψηλών βουνών της Ασίας 10%.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.