Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τοξικές αποδείξεις για bio προϊόντα

Bookmark and Share


Oι αποδείξεις πολλών μεγάλων καταστημάτων περιέχουν μια ουσία, τη δισφαινόλη Α, η οποία θεωρείται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Η Greenpeace εφιστά την προσοχή εμπόρων και καταναλωτικού κοινού.

Η Greenpeace προειδοποιεί για τις ... τοξίνες που περιέχονται στις κλασικές αποδείξεις πληρωμής στα ταμεία των σουπερμάρκετ, ακόμη και αυτών που τα τελευταία χρόνια προβάλουν εξόχως την «πράσινη» στροφή τους προς τα βιολογικά προϊόντα.

Ο λογαριασμός τυπώνεται σε ένα ειδικό θερμικό χαρτί που πολύ συχνά περιέχει ένα επικίνδυνο τοξικό υλικό, τη δισφαινόλης Α (BPA). Πρόσφατη μελέτη του επίσημου περιοδικού της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Γερμανίας στοχοποιεί το επίμαχο υλικό

Η επιβλαβής δισφαινόλη Α

Πιέσεις σε αλυσίδες καταστημάτων με τρόφιμα για κατάργηση των τοξικών αποδείξεων

Οι αντιοικολογικές πρακτικές μεγάλων σουπερμάρκετ, που πλέον εμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό και οικολογικά προϊόντα είναι λίγο-πολύ γνωστές. Στο βωμό του κέρδους λίγη σημασία έχει αν ο λογαριασμός τυπώνεται πάνω σε ένα δυνητικά επιβλαβές χαρτί. Αν και κάποιες αλυσίδες καταστημάτων έχουν ήδη προσπαθήσει να αντικαταστήσουν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία, το θερμικό χαρτί δισφαινόλης Α εξακολουθεί να κυριαρχεί. Είναι φθηνό και εξυπηρετεί γρήγορα τις ανάγκες ταχύτητας στις ουρές των ταμείων.

Σύμφωνα με χημικές έρευνες της Greenpeace, η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί ότι είναι ικανή να επιφέρει ακόμη και προβλήματα ανάπτυξης σε βρέφη. Η ουσία αυτή βρίσκεται επίσης σε πολλές πλαστικές συσκευασίες καθημερινής χρήσης. Ο συνδυασμός του ειδικού θερμικού χαρτιού δισφαινόλης σε συνδυασμό με τις αμφίβολης σύστασης χρωστικές μπορεί τέλος να προκαλέσει και ποικίλες δερματικές διαταραχές.

Κρούση σε μεγάλες αλυσίδες για χρήση υποκατάστατων

Αldi Nord και Lidl και πάλι στο στόχαστρο

Οι έρευνες διενεργήθηκαν σε δείγματα αποδείξεων από γνωστά γερμανικά καταστήματα, μεταξύ αυτών το Αldi Nord, το Lidl, αλλά και ο γερμανικός σιδηρόδρομος. Σε παρόμοια έρευνα που είχε γίνει ένα χρόνο πριν, εφτά στις οχτώ μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούσαν επιβλαβείς αποδείξεις. Πλέον οι πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν επιστήσει την προσοχή εμπόρων και καταναλωτών.

Το γερμανικό σουπερμάρκετ Rewe αλλά και το παλιό, γνωστό πολυκατάστημα Galeria Kaufhoff έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν την επίμαχη επικίνδυνη ουσία με άλλα υποκατάστατα. Και αυτά όμως σε πολλές περιπτώσεις δε θεωρούνται εντελώς «αθώα».

http://www.dw.de/0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.