Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Bookmark and Share


Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», είναι εξαιρετικά πιθανό να «αγγίξουν» και πάλι τους μισθούς στον στενό δημόσιο τομέα.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται...
πως έχει καταλήξει σε παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

1. Νέα μείωση κατά 30% - 35% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Από περίπου 31.000 ευρώ που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 21.000 – 22.000 ευρώ.

2. «Ήπια μείωση» των αποδοχών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, δηλαδή περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.

3. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παρέμβαση στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

4. Μειώσεις προβλέπονται και για όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να «περάσει» κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που έχει παρουσιάσει στην τρόικα.

5. Μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις δύο κατηγορίες δαπανών θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.

6. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχουν αποφασίσει να θέσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 34.000 υπαλλήλους.

7. Σε ιδιώτες θα περάσει σειρά υπηρεσιών (outsourcing) που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο.

8. Συγχώνευση περίπου 50 φορέων του Δημοσίου.

9. Περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών.

10. Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, σημαντικές μειώσεις σε επιδόματα και υπερωρίες, και περικοπές σε δημοτικές επιχορηγήσεις.

11. Περιορισμός των μισθολογικών προαγωγών, καθώς και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες στον τομέα της Άμυνας.

12. Πιθανή επιβολή διδάκτρων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας για να περιοριστούν οι ανάγκες σε προσλήψεις στην Παιδεία.

Τα σενάρια για τις συντάξεις

Η μείωση των συντάξεων για τέταρτη φορά από το 2010, όταν η Ελλάδα κατέφυγε στην τρόικα, είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει για το πώς θα γίνουν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις και για το πού τελικά θα οριοθετηθεί το πλαφόν στις επικουρικές, θα κάνει τη διαφορά. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει 5 εναλλακτικά σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων. Τα δύο από αυτά προβλέπουν μειώσεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:

Πρώτο σενάριο: Μείωση 3% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 5% από 1.000 έως 1.400 ευρώ, μείωση 10% για τις συντάξεις από 1.400 ευρώ.

Δεύτερο σενάριο: Μείωση 2% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Επίσης, εξετάζεται η περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης, ενώ φαίνεται να προκρίνεται (από τους πολιτικούς) η πρόταση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, έναντι εκείνου της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πρόταση τεχνοκρατών).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.