Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τελευταίοι στην Ευρώπη... ακόμη και στα σκουπίδια

Bookmark and Share


Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις χώρες μέλη της Κοινότητας, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση, και η Βουλγαρία την...
προτελευταία στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Η έρευνα αποκαλύπτει πολύ μεγάλες διαφορές στις πρακτικές των παλιών και των νεότερων χωρών μελών της ΕΕ.

Δύο κατηγορίες

Καταγράφονται δύο μεγάλες ομάδες κρατών. Πρώτες στην κατάταξη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη κατέχουν 12 χώρες: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Κάνει εντύπωση ότι πρόκειται κυρίως για νεότερες χώρες μέλη της ΕΕ, που είχαν λιγότερο χρόνο και λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξαίρεση αποτελούν μόνο δύο από τις παλιότερες χώρες-μέλη της Ένωσης, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Στην ουρά

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της κατάταξης, μόνο μια θέση πιο χαμηλά από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο σε έξι χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία-, μόλις το 5% των απορριμμάτων προορίζεται για τις χωματερές. Οι χώρες αυτές έχουν καλά ανεπτυγμένα συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα. Στον αντίθετο πόλο είναι οι χώρες με μη αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.