Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Πέρασαν τη βάση οι ωκεανοί της Γης

Bookmark and Share


Καλό βαθμό, 60/100, πήραν οι ωκεανοί του πλανήτη βάσει μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που έρχεται να καθιερώσει τον Ocean Health Index. Πρόκειται για έναν διεθνή δείκτη αξιολόγησης ...
της «υγείας» των θαλασσών της Γης.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν αρκετοί επιμέρους δείκτες αξιολόγησης των θαλασσών και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας τόσο συνθετικός και ολοκληρωμένος δείκτης- καθρέφτης της κατάστασης των ωκεανών.

Χρησιμοποιώντας μια πλειάδα κριτηρίων (βιοποικιλότητα, καθαρά νερά, ικανότητα παροχής τροφής και αναψυχής στους ανθρώπους, προστασία ακτών, βαθμός αλίευσης κ.αλ.), η νέα βαθμολογία δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασής τους, ώστε στο μέλλον να... ανεβάσουν τους βαθμούς τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν μία στις τρεις χώρες του πλανήτη «κόπηκε», καθώς συγκέντρωσε λιγότερους από 50 βαθμούς, ενώ μόνον το 5% των χωρών πήρε πάνω από 70 βαθμούς.

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα των ωκεανών δεν δείχνει αποτυχία, όμως αναδεικνύει τη σημασία να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Χάλπερν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», αξιολόγησαν την κατάσταση σε 171 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), που φθάνουν έως 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές και περιλαμβάνουν περίπου το 40% των ωκεανών της Γης, αποτελώντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Ο Δείκτης μετρά, κατά βάση, πόσο αποτελεσματικά μία χώρα διαχειρίζεται τις θάλασσες και τους ωκεανούς της, τόσο από την οπτική γωνία της Φύσης, όσο και των ανθρώπων.

Οι επιμέρους βαθμολογίες

Οι Σεϋχέλλες και η Γερμανία (με βαθμολογία 73) εμφανίζονται να έχουν τις πιο υγιείς θάλασσες μεταξύ των κατοικημένων περιοχών, ενώ η δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε τις χειρότερες (με μόλις 36 βαθμούς).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται διάφορες ακατοίκητες νησιωτικές περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού, με κορυφαίες επιδόσεις τους 86 βαθμούς που έχει η ακατοίκητη νήσος Τζάρβις, ιδιοκτησία των ΗΠΑ, στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι θάλασσες στις αναπτυσσόμενες χώρες της Δυτικής Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Αναφορικά με τις επιμέρους τομεακές αξιολογήσεις, στον τομέα της αλιείας η μέση παγκόσμια βαθμολογία είναι απογοητευτική: μόλις 25 βαθμοί.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.