Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ανεμιστήρας: Λύση δροσιάς απέναντι στον καύσωνα;

Bookmark and Share


Με τα κύματα ζέστης σε όλο τον πλανήτη να κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα, πολλοί αναζητούν απεγνωσμένα μία λύση δροσιάς για το σπίτι, το εξοχικό ή το χώρο εργασίας.
Στις περιπτώσεις κατά...
τις οποίες δεν υπάρχει η παρήγορη παρουσία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, ο ανεμιστήρας μοιάζει ως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μερικοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ανεμιστήρες μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να δροσιστούμε, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».

Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.

Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Όταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.Όπως εξηγούν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.

Ποιοι ενδεχομένως να κινδυνεύουν

Οι ερευνητές λένε ότι, μολονότι είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να παράσχουν συστάσεις υπέρ ή εναντίον της χρήσης ανεμιστήρων σε περιόδους καύσωνα, είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεται ο καθένας μας τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους πριν... πάρει αγκαλιά έναν ανεμιστήρα.

Αυτό είναι σημαντικό ιδίως για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι «οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοί να δροσιστούν μέσω της εφίδρωσης ή της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.