Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πουλά ομόλογα για να δώσει συντάξεις!

Bookmark and Share


Στην πρόωρη πώληση δύο ομολόγων σχεδιάζει να προχωρήσει το ΙΚΑ για να βρει ζεστό χρήμα και να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές. Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος...
ασφαλιστικός φορέας της χώρας προχωρά κάθε μήνα και σε εσωτερικό δανεισμό από άλλα ταμεία (π.χ. ΕΤΕΑΜ) για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ομόλογα έκδοσης EFSF -που κατέχει μετά το PSI- ονομαστικής αξίας 210 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο ομόλογο κανονικά λήγει στις 12 Μαρτίου 2013 και το δεύτερο στις 12 Μαρτίου 2014.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τη διοίκηση του ταμείου και να εφαρμοστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει παλαιότερη συναλλαγή repos ύψους 230 εκατ. ευρώ με τράπεζες.

Τη σταδιακή πώληση των ομολόγων εισηγήθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με δεδομένο το ότι η τρέχουσα αξία τους βρίσκεται ήδη κοντά ή και πάνω από το άρτιο. Ετσι εκτιμάται πως υπάρχει η δυνατότητα να μη γίνει νέα συναλλαγή repos και για τα 230 εκ. ευρώ, αλλά για περίπου 30 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα χρήματα θα βρεθούν από την παραπάνω ρευστοποίηση.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το ΙΚΑ έχει απορροφήσει πάνω από το 75% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα έσοδά του λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί ένα επιπλέον κονδύλι 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.