Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ NASA «Βλέπει» θερμό εφιάλτη

Bookmark and Share


Η αύξηση της συχνότητας των πολύ ζεστών καλοκαιριών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ενώ η κατάσταση είναι ήδη χειρότερη από αυτήν που νόμιζαν...
οι επιστήμονες πριν από 20 χρόνια, αναφέρει ο Αμερικανός κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Washington Post».

Ο Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της NASA Γκοντάρ, δήλωσε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας που παρουσιάστηκαν το 1988 ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας είναι ήδη ξεπερασμένες.

«Εχω να εξομολογηθώ κάτι: ήμουν πολύ αισιόδοξος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστήμονας, ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τη δεκαετία του 1980.

«Δυστυχώς δεν κατάφερα να μελετήσω με πόση ταχύτητα η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε καταστάσεις ακραίων κλιματικών φαινομένων», πρόσθεσε ο Χάνσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τους συναδέλφους του, η ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών τα τελευταία 60 χρόνια, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, δείχνει μια «εκπληκτική αύξηση της συχνότητας των εξαιρετικά ζεστών καλοκαιριών».

Περιγράφοντας «τις βαθιές, ανησυχητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το μέλλον μας, αλλά και για το παρόν μας», ο κλιματολόγος εξηγεί ότι αυτή η ανάλυση δεν βασίζεται σε προβλέψεις, «αλλά σε πραγματικές παρατηρήσεις μετεωρολογικών φαινομένων και θερμοκρασιών». Ο Χάνσεν εκτιμά, εξάλλου, ότι ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη το 2003, το κύμα εξαιρετικής ζέστης που σημειώθηκε στη Ρωσία το 2010, η ξηρασία που έπληξε πέρυσι το Τέξας και την Οκλαχόμα των ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.

Οπως επισημαίνει ο Χάνσεν, η νέα μελέτη αποδεικνύει πως, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει σταθερά -αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 250 χρόνια-, οι καιρικές «υπερβολές», το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη, γίνονται όλο και πιο συχνές, πιο έντονες και πιο επιζήμιες παγκοσμίως.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Αλλαξε γνώμη...

Ο καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Δρ Ρίτσαρντ Μούλερ, που υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει σήμερα ότι συντάσσεται πλέον με την πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους «New York Times» εξηγεί πώς άλλαξε απόψεις: «Πέρυσι, έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αληθινή και πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ρυθμό της αύξησης της θερμοκρασίας είναι σωστές, ενώ οι άνθρωποι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη (για την κλιματική αλλαγή)», τονίζει στο άρθρο του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.