Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Αρκτική

Bookmark and Share


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με...
τις μετρήσεις διαφορετικών αρμόδιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονοπτώσεων και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC), την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής και άλλους οργανισμούς από τη Δανία και τη Νορβηγία, οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώθηκαν στα 4,1 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα την Κυριακή 26 Αυγούστου έναντι 4,3 εκατ. τετρ. χλμ το 2007. Ο αριθμός είναι κατά 2 εκατομμύρια τ.χλμ. μικρότερος από το ιστορικό χαμηλό που είχε παρατηρηθεί το 2007.

Στα μέσα Αυγούστου, το NSIDC είχε προβλέψει πως το «λιώσιμο» ρεκόρ θα καταγράφονταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, υπολογίζοντας πως η παγοκάλυψη του αρκτικού ωκεανού χάνει κατά μέσο όρο έκταση 100.000 τ.χλμ. την ημέρα. Ωστόσο, οι εξελίξεις διέψευσαν δυσάρεστα τους ειδικούς, αφού αποδεικνύεται ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης είναι ακόμη πιο γρήγορος.

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Αρκτική

Θεμελιώδεις μεταβολές
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής δεν έχουν σταθερή έκταση. Αυξάνονται περιμετρικά με το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και υποχωρούν λιώνοντας με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένα μέρος της παγοκάλυψης όμως διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, το στρώμα πάγου αυξάνεται κατά τους αρκτικούς χειμώνες και συρρικνώνεται παράλληλα με την αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Ωστόσο σε βάθος 30ετίας (οι μετρήσεις ξεκίνησαν το 1979) παρατηρείται μείωση 13% ανά δεκαετία κατά τη θερινή περίοδο. Οι επιστήμονες αποδίδουν στον πάγο της Αρκτικής κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη, καθώς λειτουργεί ως τεράστιο κάτοπτρο που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλοντας στην ψύξη της Γης.

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Αρκτική

Ο ερευνητής του NSIDC, Γουόλτ Μάιερ χαρακτήρισε τα δεδομένα ως ένδειξη θεμελιώδους μεταβολής στο στρώμα πάγου του Αρκτικού Ωκεανού, δηλώνοντας πως «αν δούμε τις μεταβολές στο πλαίσιο των τελευταίων χρόνων και τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες, αποτελεί μια ένδειξη ότι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αλλάζουν ριζικά».

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πάγοι στον Αρκτικό ωκεανό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Αρκτική

Στα δεδομένα που κατέγραψε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) «CryoSat-2», ο οποίος χαρτογραφεί τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές, η ετήσια απώλεια πάγου από το 2004 φτάνει τα 900 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι 50% υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για την Αρκτική.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απώλειας επισημαίνεται ότι πριν από μια δεκαετία το πάχος των πάγων σε περιοχές βόρεια του Καναδά και της Γροιλανδίας διατηρούνταν τους καλοκαιρινούς μήνες στα 5 με 6 μέτρα, ενώ σήμερα φτάνει το πολύ τα 3 μέτρα.

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Αρκτική

Ταχεία απομείωση από τις αρχές καλοκαιριού
Η ταχεία απομείωση των στρωμάτων πάγου παρατηρήθηκε στην Αρκτική θάλασσα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι μεγαλύτερες απώλειες πάγου παρατηρήθηκαν στις θάλασσες Μπέρινγκ, Κάρα και Μποφόρ, αλλά και στους κόλπους Χάντσον και Μπάφιν.

Η μέση επιφάνεια πάγου στη θάλασσα της Αρκτικής τον Ιούνιο ανήλθε σε 10,97 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1,1 εκατ. τετρ. χλμ. λιγότερα από το μέσο όρο της τριακονταετίας 1970-2000. Παρότι οι κλιματικές συνθήκες στην Αρκτική επέδειξαν μεγάλη ποικιλία, επικράτησαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα σε επίπεδο 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας επικράτησαν θερμοκρασίες 1 έως 4 βαθμούς υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα της περιόδου 1981-2000.

  • 4,1 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα συρρικνώθηκαν οι πάγοι της Αρκτικής σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, έναντι 4,3 εκατ. τετρ. χλμ. το 2007.
  • 2 εκατομμύρια τετρ.χλμ. μικρότερος από το ιστορικό χαμηλό που είχε παρατηρηθεί το 2007 είναι ο αριθμός των απωλειών.
  • 100 χιλ. τετρ.χλμ. παγοκάλυψης την ημέρα, κατά μέσο όρο, υπολόγιζε το NSIDC στα μέσα Αυγούστου πως έχανε ο Αρκτικός Ωκεανός.
  • 1 δεκαετία το πάχος των πάγων σε περιοχές βόρεια του Καναδά και της Γροιλανδίας διατηρούνταν τους καλοκαιρινούς μήνες στα 5 με 6 μέτρα, ενώ σήμερα φτάνει το πολύ τα 3 μέτρα.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.