Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Έχασαν 5,4 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά

Bookmark and Share

Μέσα σε ένα χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 5,4 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών και της αύξησης του
φόρου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι φόροι εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Παράλληλα οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 15% και οι κοινωνικές παροχές κατά 9,5%.

Η κατανάλωσή τους περιορίστηκε κατά 7,3% σε ένα χρόνο, αφαιρώντας από την αγορά 2,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, σημαντική μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις, καθώς τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν της ανάγκες τους. Έπεσαν κατά 8,5% μία πτώση που προστίθεται στο -1,2% που σημειώθηκε πέρυσι το δεύτερο τρίμηνο του έτους.


Την ίδια στιγμή απαισιόδοξη εμφανίζεται για την οικονομία μας η Εθνική Τράπεζα, καθώς σε έκθεσή της προβλέπει πτώση του ΑΕΠ φέτος κατά 6,7% , ενώ του χρόνου η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,7% έναντι του 4,5% που έχει αναγράψει η κυβέρνηση.

Έτσι, θα επηρεαστεί επί τα χείρω και η ανεργία η οποία μέσα στην τελευταία τριετία έχει αυξηθεί 16 μονάδες εξαφανίζοντας 750.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 17% του εργατικού δυναμικού. Ειδικά αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό της ανεργίας οι αυτοαπασχολούμενοι και το δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται οτι η ανεργία των μισθωτών φτάνει στο 33%.

Παράλληλα έχουν συρρικνωθεί ραγδαία και οι μισθοί. Στην τριετία η απώλεια έχει φτάσει το 22% καθώς το 2010 υπήρξε πτώση 5,3%, το 2011 4,7%, το 2012 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση 13% ενώ και του χρόνου υπολογίζεται να ανέλθει στο -6%.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.