Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας

Bookmark and Share

Τα γυαλιά που υπόσχονται άμεση είσοδο στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της
εικονικής πραγματικότητας συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών εφευρέσεων που ουδέποτε κατάφεραν να κάνουν το άλμα από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας σε αυτό της μαζικής παραγωγής και εμπορικής επιτυχίας. Πάρα πολλές φορές, οι καταναλωτές άκουσαν και διάβασαν για συσκευές που υπόσχονταν ότι θα τους ταξίδευαν σε θαυμαστούς τρισδιάστατους κόσμους, στο παράλληλο σύμπαν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα όνειρα αυτά και οι υποσχέσεις, ωστόσο, ουδέποτε υλοποιήθηκαν για τους κοινούς θνητούς λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και των ατελειών της τεχνολογίας.

Τώρα, όμως, αυτά αλλάζουν. Ο αγώνας για φτηνά, υψηλής ποιότητας δομικά στοιχεία μοιάζει να έχει κερδηθεί, αφού τέτοια υλικά έχουν ήδη δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο για την κινητή τηλεφωνία, ενώ οι καινοτομίες της Oculus VR, μιας νέας εταιρείας με έδρα στη Νότια Καλιφόρνια, θα κάνουν πραγματικότητα το πιο φιλόδοξο όνειρο των παθιασμένων με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ενα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, που θα κοστίζει μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ, θα μεταφέρει τους παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στους μαγικούς κόσμους που λατρεύουν.

Το Oculus Rift, όπως ονομάζεται το σύστημα που μοιάζει πολύ με γυαλιά του σκι, θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τρισδιάστατες έγχρωμες εικόνες, σαν να κοιτούν διαρκώς μια οθόνη ΙΜΑΧ. Μια μικρή κλίση του κεφαλιού προς τα αριστερά αρκεί για να αποκτήσει ο παίκτης νέα οπτική γωνία στο εσωτερικό του παιχνιδιού. Η εμπειρία του παίκτη θα είναι πιο ολοκληρωμένη και φυσική και θα νιώθει πραγματικά ότι βρίσκεται μέσα στη σκηνή του παιχνιδιού.

Ο Κλιφ Μπλεζίνσκι, πρώην σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Εpic Games, παραδέχεται την πρώτη φορά που φόρεσε τη συσκευή της Rift: «Κοίταξα προς την άβυσσο κι αυτή κοίταξε προς εμένα» και συνεχίζει. «Η μεγάλη επιτυχία του μέλλοντος δεν στηρίζεται απαραιτήτως στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές βλέπουμε να επιτυγχάνει κάτι που υπήρχε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά σιγά σιγά εξελίχθηκε, έγινε καλύτερο και τελικά κατακτά τον κόσμο».

Ο 20χρονος αντισυμβατικός ιδρυτής της εταιρείας

Αν όλα πάνε καλά και το Oculus Rift αποτελέσει μια καλή πρόσβαση στην εικονική πραγματικότητα θα το δείξει μόνο το μέλλον. Αυτό ελπίζει και ονειρεύεται ο ιδρυτής της εταιρείας, Πάλμερ Λάκεϊ, ένας εικοσάχρονος άνδρας αντισυμβατικός και σύγχρονος, όπως οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα. Μέσα στο γραφείο, περπατά ξυπόλυτος μασουλώντας μπισκότα. Στις συσκέψεις αρνείται πεισματικά να καθήσει σε καρέκλα και προτιμά να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα καθισμένος οκλαδόν στο πάτωμα. Μέχρι πρόσφατα έμενε με τους γονείς του στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας. Ουδέποτε πήγε σχολείο, αλλά παρακολούθησε όλα τα μαθήματα από το σπίτι, ενώ από πολύ μικρός άρχισε να συλλέγει συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Αυτή του την αγάπη τη χρηματοδότησε με τα χρήματα που κέρδιζε επισκευάζοντας χαλασμένα iPhones και Nintendo και μεταπωλώντας τα έναντι μικρού κέρδους. Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχεται ότι το πάθος του έλαβε τέτοιες διαστάσεις, ώστε μια χρονιά κατέβαλε 32.000 δολάρια για να αποκτήσει τέτοιες συσκευές.

Η μεγάλη ευκαιρία

Μέσα από τη συλλογή του αντιλήφθηκε ότι καμία συσκευή από αυτές που κυκλοφορούσαν δεν έδινε την αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας που αναζητούσε. Προσπαθώντας να κατασκευάσει μόνος του μια τέτοια συσκευή κατέληξε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου τελικά προσελήφθη για να βοηθάει στα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας.

Η μεγάλη ευκαιρία, όμως, για τον νεαρό ήρθε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον προγραμματιστή και ειδικό των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Τζον Κάρμακ. Του έστειλε το πρωτότυπο του Oculus Rift και αυτός το χρησιμοποίησε για να δείξει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του σε συνέδριο του τομέα. Οσοι δοκίμασαν τότε τα γυαλιά εξεπλάγησαν από το πόσο ζωντανός γινόταν αμέσως ο κόσμος των παιχνιδιών. Το οπτικό πεδίο που καλυπτόταν έφτανε τις 110 μοίρες, κάτι ξεχωριστό αφού οι άλλες συσκευές δεν παρείχαν παρά οπτικό πεδίο σαράντα μοιρών.

Για υπολογιστές

Βέβαια, ακόμα και σήμερα και παρά τα πολλά και εξαιρετικά θετικά σχόλια που συγκεντρώνει το Oculus Rift, τα προβλήματα που πρέπει να υπερκεράσει είναι πολλά και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και αυτό δεν θα καταλήξει στο νεκροταφείο των πολλά υποσχόμενων συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Επί του παρόντος, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι για τις εξειδικευμένες κονσόλες της Sony και της Microsoft. H εταιρεία λέει ότι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα και ανέξοδα, αλλά οι αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες. Η απάντηση, βέβαια, θα δοθεί μόνο στο μέλλον.

Θα πωλούνται έναντι 150 έως 300 ευρώ

Η εικονική πραγματικότητα ήδη βρίσκει πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις, παρότι ο δρόμος προς την εμπορική επιτυχία ήταν στρωμένος με ατυχίες και στραβοπατήματα. Τα νοσοκομεία, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές προκειμένου να εκπαιδευθούν οι χειρουργοί, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα τόσο στη θεραπεία μετατραυματικού στρες όσο κι στην εξοικείωση των στρατιωτών με το πεδίο των μαχών.

Πολλά από τα μέρη που αποτελούν το Oculus Rift χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα έξυπνα κινητά και τους υπολογιστές ταμπλέτες, όπως η οθόνη των γυαλιών και οι αισθητήρες με τους οποίους ανιχνεύει τις κινήσεις του κεφαλιού. Καθώς αυτά τα συστατικά στοιχεία ήδη κατασκευάζονται σε τεράστιες ποσότητες στην Κίνα, η Oculus μπόρεσε να δημιουργήσει το δικό της προϊόν με χαμηλό κόστος. Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας θα πωλούνται έναντι 150 έως 300 ευρώ.

Κάποια από τα συστατικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο Oculus Rift βασίζονται σε μελέτες για την εικονική πραγματικότητα, που εκπονήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ωστόσο, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές, ακόμα και σήμερα, θα χρηματοδοτούσαν με μεγαλύτερη ευκολία ένα περίπτερο παρά μια νέα εταιρεία που προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, η Oculus αναγκάστηκε να στραφεί στους λάτρεις του είδους και να πωλήσει το προϊόν της μόνο με προ-παραγγελίες, ώστε να μη βρεθεί με απούλητα κομμάτια στα ράφια. Ηδη, έχει συγκεντρώσει παραγγελίες για 10.000 συσκευές και 1,8 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες συσκευές θα σταλούν στους τυχερούς που τις έχουν παραγγείλει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η εταιρεία παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν σταδιακά. Ετσι, οι πρώτες συσκευές θα παραδοθούν, κατά κύριο λόγο, σε σχεδιαστές παιχνιδιών, ενώ η σειρά των κοινών θνητών θα έρθει την επόμενη χρονιά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.