Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι πόλεις που κινδυνεύουν να «πνιγούν» από την κλιματική αλλαγή

Bookmark and Share

Τρεις μεγάλοι δήμοι του κόσμου, ο Δήμος Μπουένος Άιρες, ο Δήμος Σίδνεϊ και
ο Δήμος Τόκιο, είναι από τις πόλεις που κινδυνεύουν να πνιγούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με σχετικές μελέτες και έρευνες επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή του Πότσδαμ (PIK) της Γερμανίας, το Εργαστήριο Αεριώθησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech Jet Propulsion Laboratory) και το Ινστιτούτο Κλίματος του Πολυτεχνείου του Ντελφτ της Ολλανδίας. Ο Δήμος Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, δεν… κινδυνεύει. Το ίδιο ισχύσει και για τους μεσογειακούς δήμους, καθώς η άνοδος των νερών θα είναι 30% μικρότερη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων, οι τροπικές θάλασσες θα ανέβουν κατά 10%-20% περισσότερο από το εκτιμώμενο. Η μεγαλύτερη άνοδος – ίσως και της τάξης των 120 εκατοστών – αναμένεται να σημειωθεί στην ανατολική Ασία: οι ακτές του Ινδικού Ωκεανού, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Αργεντινή θα πληγούν περισσότερο και μεγαλουπόλεις, όπως το Τόκιο, το Σίδνεϊ και το Μπουένος Αιρες θα δοκιμαστούν σοβαρά.

Αντιθέτως, η Νέα Υόρκη ίσως δεν «βουλιάξει» τόσο όσο εκτιμούσαν οι προηγούμενες προβλέψεις εξ αιτίας μιας βαρυτικής έλξης που θα προκληθεί από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και θα ανακόψει σε ένα βαθμό την άνοδο των υδάτων. Η ίδια έλξη θα αντισταθμίσει σημαντικά την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης στις βόρειες και στις νότιες πολικές περιοχές του πλανήτη: ο Βόρειος Καναδάς, η Γροιλανδία, η Παταγονία και η Ανταρκτική δεν θα δουν τα νερά τους να ανεβαίνουν ιδιαίτερα – αντιθέτως σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται και να τα δουν να υποχωρούν.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.