Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Λιγότερα ψάρια στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Bookmark and Share


Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ψαριών που χάνονται από τα νερά στης Μεσογείου λόγω της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με
έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, ορισμένα από τα πιο περιζήτητα ψάρια στα ευρωπαϊκά εστιατόρια απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης συνέταξε τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο «Κόκκινο Κατάλογο» απειλούμενων ειδών και τονίζει πως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.

Ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ο ερυθρός τόνος, το λαβράκι και ο μπακαλιάρος. Ειδικότερα, 15 από αυτά τα είδη, στην πλειονότητά τους καρχαρίες και σαλάχια, χαρακτηρίζονται κρισίμως απειλούμενα, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται απειλούμενα ή ευάλωτα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού Ωκεανού, η αλίευση του είδους κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους κυανόπτερου τόνου.

Η μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες ποσοστώσεις σε συνδυασμό με την ευρέως διαδεδομένη πρακτική να δηλώνονται μικρότερες ποσότητες ψαριών απ όσα αλιεύονται στην πραγματικότητα, ενδέχεται να έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες προστασίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.