Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι αρνητικές της επιπτώσεις

Bookmark and Share

Ο όρος παγκόσμια θέρμαvση δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση
της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης και των ωκεανών.

Η επίσημη επιστημονική θέση πάνω στις κλιματικές μεταβολές, όπως αυτή εκφράζεται απ την Διακυβερνητική Επιτροπή γι τν Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ, είναι πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί 0.6 ± 0.2 °C απ τα τέλη του 19ου αιώνα κ πως η αύξηση αυτή οφείλεται σημαντικά στν ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 50 ετών.

1.Παγκόσμια μετακίνηση φυτών και ζώων
Μια πρόσφατη μελέτη για σχεδόν 2.000 είδη φυτών και ζώων, αποκάλυψε τη μετακίνησή τους προς τους πόλους με μέσο ρυθμό 6,1 χλμ. ανά δεκαετία. Παρομοίως, η μελέτη διαπίστωσε είδη σε αλπικές περιοχές, να κινούνται κατακόρυφα με ρυθμό 6,1 μέτρα ανά δεκαετία, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

2. Εκπομπές μεθανίου από τα ζώα
Το μεθάνιο είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, που κατατάσσεται πίσω ακριβώς από το CO2. Όταν η οργανική ύλη διασπάται από τα βακτήρια, απουσία οξυγόνου, (αναερόβια αποσύνθεση), παράγεται μεθάνιο. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα στ έντερα των φυτοφάγων ζώων και με την αύξηση της συγκεντρωμένης παραγωγής ζωικού κεφαλαίου, τα επίπεδα του μεθανίου που απελευθερώνονται στν ατμόσφαιρα, αυξάνονται.
3. Νερά με καφέ χρώμα
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να προκαλέσουν περισσότερη έγχρωμη οργανική ύλη στις λίμνες, μετατρέποντας το νερό σε καφέ. Κάτι τέτοιο μπορεί να «σκοτώσει» τα φυτά στον πυθμένα των λιμνών, καθώς χρειάζονται φως για να επιβιώσουν. Αυτό σημαίνει ότι τα είδη τν ζώων που τρέφονται με τα συγκεκριμένα φυτά, θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να τρώνε, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντική μείωση του αριθμού τους και το σύνολο του οικοσυστήματος θα επηρεαστεί ανάλογα.

4. Η θέρμανση του μόνιμα παγωμένου εδάφους
Μια ελάχιστα γνωστή επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι η θέρμανση του μόνιμα παγωμένου εδάφους (permafrost) κάτω από την επιφάνεια της Γης και κυρίως στην Αρκτική. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε σιδηροδρόμους, αλλά και σε άλλες κατασκευές και υποδομές.

5.Ελονοσία
Για την Αφρική, μια έκθεση του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 2000, διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είχε προκαλέσει εξάπλωση της ελονοσίας, από τις τρεις επαρχίες στη δυτική Κένυα, σε 13 και οδήγησε σε επιδημίες της νόσου στη Ρουάντα και την Τανζανία.
Για τη Δυτική Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν στα κουνούπια που μεταδίδουν τν ελονοσία, να ζουν και σε πιο βόρεια κλίματα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ελονοσίας και εκτός των τροπικών περιοχών και ως την Ευρώπη.

Στη Νότια Αμερική, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει στην εξάπλωση της ελονοσίας ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα, σε μέρη όπως οι κολομβιανές Άνδεις, στα 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τέλος, στη Ρωσία βρέθηκαν προνύμφες του κουνουπιού που μεταδίδει ελονοσία, για πρώτη φορά στη Μόσχα το Σεπτέμβριο του 2006.
6. 2.000 νησιά της Ινδονησίας μπορεί να εξαφανιστούν
Τουλάχιστον 2.000 μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2030, ως συνέπεια της υπερβολικής εξόρυξης και άλλων επιβλαβών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Η Ινδονησία έχει «χάσει» ήδη 24 από τα περισσότερα από 17.500 νησιά της.

7. Βουνά που… μεγαλώνουν
Αν και όσοι ασχολούνται με τν πεζοπορία ερασιτεχνικά, μπορεί και να μην το παρατηρήσουν, οι Άλπεις και άλλες οροσειρές βιώνουν μια σταδιακή έξαρση της «ανάπτυξής» τους κατά τον τελευταίο αιώνα περίπου, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων στην κορυφή τους. Για χιλιάδες χρόνια, το βάρος αυτών των παγετώνων έσπρωχνε την επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα να την συμπιέζει. Καθώς οι παγετώνες λιώνουν, το βάρος του μειώνεται και η επιφάνεια «διογκώνεται».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.