Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η κλιματική αλλαγή έφερε τον πολιτισμό…

Bookmark and Share


Ραγδαίες κλιματικές αλλαγές στα μέσα της Λίθινης Εποχής πυροδότησαν σημαντικές πολιτιστικές
καινοτομίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικούΠανεπιστημίου Καρντίφ, σε συνεργασία με τοΠανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν θαλάσσια ιζήματα ανοιχτά των ακτών τηςΝοτίου Αφρικής κ κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τις κλιματικές συνθήκες στην ξηρά τα τελευταία 100.000 χρόνια.

«Βρήκαμε ότι η Νότιος Αφρική βίωσε ραγδαίες κλιματικές μεταβάσεις σε υγρότερες συνθήκες σε περίοδο που το Βόρειο Ημισφαίριο βίωνε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες», δήλωσε ο Δρ. Martin Zieglerαπό το Πανεπιστήμιο του Καρντίφ.

Αυτά τα κύματα ψύχους στο Βόρειο Ημισφαίριο συνδέονται με αλλαγές στην κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μεταφοράς θερμών υδάτων σε μεγάλα υψόμετρα στον Βορρά.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ψυχρότερες συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο έφεραν εκτεταμένη ξηρασία στην υποσαχάρια Αφρική, ωστόσο η νέα έρευνα εισηγείται ότι τ κλίμα της Νοτίου Αφρικής αντέδρασε διαφορετικά από το αναμενόμενο, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

«Όταν συγκρίναμε τ ξαφνικά κύματα υγρασίας που βίωσε η Αφρική με τα αρχαιολογικά ευρήματα, βρήκαμε τρομερές συμπτώσεις», δήλωσε ο Δρ. Ziegler.

Όπως διαπιστώθηκε, τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων άνθιζαν μεγάλες βιομηχανίες της Λίθινης Εποχής, οι οποίες παρομοίως εξαφανίζονταν σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υγρές περίοδοι συνδέονταν με σημαντικές καινοτομίες καιτεχνολογίες, όπως η κατασκευή εργαλείων από πέτρες και κόκκαλα, η κατασκευή κρεβατιών από φυτά και η κατασκευή κοσμημάτων απ κοχύλια.

Εκτός αυτού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις συγκεκριμένες περιόδους άνθισαν οι βραχογραφίες, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη της γλώσσας.
Το αρχαιολογικό αρχείο της Νοτίου Αφρικής θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό γιατί περιλαμβάνει ορισμένα από τα αρχαιότερα στοιχεία σύγχρονης συμπεριφοράς των πρώιμων ανθρώπων.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, παρουσιάζει τα πιο πειστικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή που σημειώθηκε τη Λίθινη Εποχή συνδέεται με την ανάπτυξη εργαλείων και άλλες καινοτομίες.
econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.