Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Aυτός είναι ο αστεροειδής που θα χτυπήσει τη Γη

Bookmark and Share

Περισσότεροι από 10.000 κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε «σχετικά κοντινή» απόσταση 45 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ωστόσο
μόνο 1.000 από αυτούς είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Ο αστεροειδής 1950 DA με διάμετρο 1,7 χλμ. είναι ένας απ αυτούς και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1950.

Παρατηρήθηκε γι 17 ημέρες ωστόσο εξαφανίστηκε γι να παρουσιαστεί εκ νέου στις 31 Δεκεμβρίου του 2000, την παραμονή του 21ου αιώνα.
Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τότε, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις ραντάρ τον Μάρτιο του 2001, προέκυψε ότι η τροχιά του 1950 DA είναι τέτοια που θα τον φέρει στις 16 Μαρτίου του 2880 κοντά στη Γη.

Πόσο κοντά όμως; Τόσο κοντά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που γι συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 20 λεπτών η πρόσκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Την εικόνα του αστεροειδούς που καταγράφηκε απ ραντάρ τον Μάρτιο του 2001 όταν ο 1950 DA πέρασε σε απόσταση 7,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεροπροώθησης της NASA (JPL), βάσει των γνώσεων που έχουμε μέχρι σήμερα, οι πιθανότητες ο αστεροειδής να προσκρούσει στ Γη είναι μια στις 300, δηλαδή κατά 50%υψηλότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο πρόσκρουσης οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου.

Ωστόσο, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδρομή ενός αστεροειδούς στο διάστημα είναι πολλοί και περιλαμβάνουν τον ρυθμό περιστροφής του, την ανακλαστικότητά του, τη σύνθεση, τη μάζα του, τν ποικιλομορφία του εδάφους, τις βαρυτικές επιδράσεις με άλλα σώματα κλπ.

Όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν την κίνηση του αστεροειδούς και την ακριβή του θέση στον χρόνο.

Δεδομένου ότι ορισμένα απ αυτά τα στοιχεία δεν είναι ακόμα γνωστά για τον αστεροειδή 1950 DA, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία.

Όπως υποστηρίζουν, ο αστεροειδής ενδέχεται να αλλάξει τροχιά, ενώ ακόμα κι αν ακολουθήσει το μονοπάτι για τη φονική πρόσκρουση η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πιθανότατα η εκτροπή του θα είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.