Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το αυτοκίνητο που παρκάρει μόνο του

Bookmark and Share

Τέλος στις πολυδάπανες επισκέψεις σε φανοποιεία αναμένεται να δώσει εντός των επόμενων δύο ετών η Ford, χάρη στο
νέο αυτοκίνητο που δημιούργησε, με την ικανότητα να παρκάρει μόνο του, ενώ ο οδηγός του περιμένει έξω από αυτό. Η καινοτόμα τεχνολογία δοκιμάστηκε πρώτη φορά στο μοντέλο Focus, στα αρχηγεία της εταιρίας στο Βέλγιο, κι αναμένεται να εφαρμοστεί στα νέα μοντέλα εντός διετίας.

Το νέο Focus είναι εξοπλισμένο με τη νέας γενιάς τεχνολογία παρκαρίσματος, η οποία με το πάτημα ενός κουμπιού επιλέγει μόνη της την κατάλληλη κατεύθυνση και ταχύτητα. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι δεν απαιτεί από τον οδηγό του αυτοκινήτου να βρίσκεται στο εσωτερικό του, αλλά να παρακολουθεί και να καθοδηγεί το παρκάρισμα εκτός οχήματος, με τηλεχειρισμό. Ο οδηγός απλώς αποβιβάζεται και πατάει το κουμπί του ειδικού control που έχει στο μπρελόκ του, δίνοντας την εντολή στο όχημα να φέρει σε πέρας το παρκάρισμα, με τη χρήση αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δέκα δευτερόλεπτα.

Δεδομένου ότι το πλάτος του μέσου αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 16% τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά τα περισσότερα γκαράζ ή θέσεις στάθμευσης δημιουργήθηκαν όταν τα αμάξια ήταν πολύ μικρότερα, η διαδικασία του παρκαρίσματος αποτελεί συχνά πρόκληση για τους οδηγούς, οι οποίοι άλλοτε προκαλούν μικροχτυπήματα στο αμάξωμα και άλλοτε στριμώχνονται για να βγουν από το μικρό άνοιγμα της πόρτας. Ο Μπαρμπ Σάμαρτζιχ, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Ford Europe, επεσήμανε ότι η νέα τεχνολογία θα διευκολύνει τους οδηγούς σε καθημερινή βάση, εξασφαλίζοντάς τους μεγαλύτερη άνεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η BMW έχει αναπτύξει παρόμοια τεχνολογία, ωστόσο το δικό της σύστημα λειτουργεί μόνο όταν ο οδηγός βρίσκεται εντός.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.