Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι δύσκολες γυναίκες κάνουν τους άνδρες πιο καρπερούς

Bookmark and Share

Για πρώτη φορά οι βιολόγοι ανακάλυψαν ότι όσο σκληρότερος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των σπερματοζωαρίων αυτά γίνονται
ταχύτερα, πολυάριθμα και πιο μακρόβια. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι γυναίκες αναζητούν, χωρίς βιασύνη, τν καλύτερο σύντροφο, τόσο αυξάνουν τν ανταγωνισμό μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού και τόσο τα σπερματοζωάρια γίνονται καλύτερα.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε ορισμένα ζώα που έχουν μελετήσει, όπως είναι οι χιμπατζήδες που είναι πιο ερωτικοί τύποι, ότι το σπέρμα τους είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από το σπέρμα των σχετικά μονογαμικών γοριλών.

Κανείς όμως βιολόγος δεν ήταν σίγουρος εάν αυτό ήταν ένα πρότυπο κοινό σε όλο το ζωικό βασίλειο, ενώ ήταν επίσης δύσκολο να αποδειχτεί αν τα πιο γρήγορα σπέρματα έχουν όντως συγκριτικό πλεονέκτημα για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου.

Μια ερευνητική ομάδα του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, με υπεύθυνο τον καθηγητή Σίγκαλ Μπαλσάιν και σε συνεργασία με αυστραλούς και σουηδούς βιολόγους από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα, μελέτησε πιο αναλυτικά το ζήτημα σε ψάρια, που καλύπτουν όλη τη δυνατή γκάμα συμπεριφορών, από τη μονογαμία μέχρι την "πολυανδρία", κατά την οποία πολλά αρσενικά προσφέρουν το σπέρμα τους σε ένα θηλυκό.

Ταξινομώντας τα είδη των ψαριών ανάλογα με το πόσο συχνές σεξουαλικές επαφές είχαν και καταγράφοντας χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα και το μέγεθος του σπέρματος, οι βιολόγοι κατέληξαν ότι ο ανταγωνισμός όντως οδηγεί στην ανάπτυξη καλύτερου σπέρματος.

Το σπέρμα των αυστηρά μονογαμικών ψαριών είναι μικρό και αργό, όσο όμως ένα είδος ψαριού γίνεται πιο "σεξουαλικό", τόσο και το σπέρμα του γίνεται καλύτερο, ώσπου, στην άλλη άκρη της σπερματικής κλίμακας, το σπέρμα είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο, ταχύτερο και διπλάσιας ποσότητας, ενώ τα ψάρια αυτά ζουν και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Νίκλας Κολμ, ερευνητή του πανεπιστημίου της Ουψάλα, "ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σπέρματα για τη γονιμοποίηση των ωαρίων ενός θηλυκού είναι μια τρομερά ισχυρή εξελικτική δύναμη που επηρεάζει καθοριστικά διάφορες παραμέτρους του σπέρματος, όπως το μέγεθος και η ταχύτητα".

Τα μεγαλύτερα σπέρματα είναι και ταχύτερα επειδή η "ουρά" τους έχει μεγαλύτερη προωστική ισχύ. Σύμφωνα με τα εξελικτικά στάδια, τα σπέρματα πρώτα γίνονται πιο γρήγορα και στη συνέχεια μεγαλύτερα, συμβαδίζοντας με τον αυξημένο σεξουαλικό "εκτραχηλισμό" ενός είδους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.