Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο καλός ύπνος «διώχνει» το κρυολόγημα

Bookmark and Share

Αν θέλετε να προστατευτείτε από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Ένα πείραμα κατά το οποίο μολύνθηκαν
επίτηδες με ιούς κρυολογήματος 153 υγιείς εθελοντές έδειξε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τν κίνδυνο εκδηλώσεως συμπτωμάτων. Τι σημαίνει έλλειψη ύπνου; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το να κοιμάται κανείς λιγότερες απ 7 ώρες το 24ωρο…

Το πείραμα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, με επικεφαλής τον δρα Σέλντον Κοέν.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν επί 14 ημέρες τον ύπνο των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν στ μελέτη τους. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 37 χρόνια (κυμαινόταν από 21 έως 55 ετών).

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης – γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας» (AIM) – έσταξαν ένα διάλυμα που περιείχε ρινοϊό στη μύτη των εθελοντών τους και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων τους πήραν ρινικά δείγματα.

Επιπλέον, 28 ημέρες έπειτα από την έκθεσή τους στον ιό, τους πήραν και δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν εάν είχαν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν την μόλυνση.

Ο ρινοϊός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους υπαίτιους των κοινών κρυολογημάτων.

Όπως έδειξε η ανάλυση των δειγμάτων, σχεδόν όλοι οι εθελοντές μολύνθηκαν από τον ρινοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα σε αυτόν. Συμπτώματα κρυολογήματος, όμως, εκδήλωσαν ο ένας στους τρεις.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νοσήσεως (μεταξύ αυτών την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την φυλή και το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους αφήνονταν κάθε βράδυ στην αγκαλιά του Μορφέα επί 8 ή περισσότερες ώρες.

Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

«Ακόμα και οι εθελοντές που έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου που συνιστάται για καλή υγεία, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος», είπε ο δρ Κοέν. «Και όταν κοιμάται κανείς λίγο κ ταυτοχρόνως δεν κοιμάται καλά, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος κ το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται σημαντικά και γι’ αυτό είναι λογικό να μειώνεται η αντίστασή μας στους ιούς του κρυολογήματος, αλλά και άλλων λοιμώξεων όπως η γρίπη, όταν κοιμόμαστε λίγο ή/και άσχημα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποστηρίζονται απ αυτά προγενέστερων, οι οποίες έδειξαν πως ο κακός και ο ελλιπής ύπνος υπονομεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.