Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Φόρος σε τσιγάρα και ποτά για την τρύπα του ΕΟΠΥY

Bookmark and Share

Σε είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τσιγάρα, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά και τα αλκοολούχα ποτά, σκέφτεται να επιβάλει φόρους το οικονομικό
επιτελείο προκειμένου να καλυφθεί μέρος της «τρύπας» που υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για έναν φόρο που συζητήθηκε αρχικά την άνοιξη που πέρασε, κατόπιν τέθηκε στ αρχείο, όμως επανέρχεται στ προσκήνιο λόγω της μεγάλης «τρύπας», η οποία διαπιστώνεται στον ασφαλιστικό φορέα και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αν και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διέψευσε χθες πως υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο για την επιβολή φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά, παρέλειψε να μας ενημερώσει πώς σκοπεύουν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο Ταμείο. Εξάλλου είναι γνωστό πως η «τρύπα» δύσκολα θα κλείσει και πλέον αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα κ πιθανή αιτία λήψης νέων μέτρων, με άμεσο όμως πλέον αντίκτυπο στις τσέπες των φορολογουμένων.

Στις σκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβληθεί ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα. Τελική απόφαση βέβαια δεν έχει ακόμη παρθεί, όμως αναμένεται μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να υπάρξει πιο ξεκάθαρο πλαίσιο. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση από 0,5 έως και 1 ευρώ στο πακέτο, γεγονός όμως που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας σε μια ήδη παραπαίουσα αγορά και αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης. Τη στιγμή όμως που εξελίσσονται οι παραπάνω διαδικασίες, εντείνεται -φαίνεται- και ο διάλογος αναφορικά με αυξήσεις σε αναψυκτικά, νερά και αλκοολούχα ποτά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.