Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ένας στους 25 προϊστάμενους μπορεί να είναι… ψυχοπαθής!

Bookmark and Share

Οταν μια έρευνα λέει ότι ένας στους 25 εργοδότες θα μπορούσε να είναι ψυχοπαθής και αμέσως μετά ότι είναι πρακτικά αδύνατο να το αντιληφθούμε, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω
για να ανησυχούμε για τν πνευματική υγεία του προϊστάμενού μας.

Όπως εξήγησαν ψυχολόγοι σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC Horizon, οι ψυχοπαθείς χαρακτηρίζονται από απουσία ηθικών ενστίκτων, αλλά πολλοί είναι σε θέση να το κρύψουν χάρη σε στην έμφυτη ικανότητά τους να γοητεύουν και να χειραγωγούν τόσο τους ανωτέρους τους όσο κ τους υφισταμένους τους.

Έτσι, ενώ κάποιοι ψυχοπαθείς είναι εμφανώς επιθετικοί και καταστροφικοί, κάποιοι άλλοι κατορθώνουν να μιμούνται την εξωτερική συμπεριφορά των συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτοί στο εργασιακό τους περιβάλλον. Κάτι τέτοιο καθιστά κυριολεκτικά αδύνατο να εντοπίσει κάποιος τη διαφορά μεταξύ ενός ψυχοπαθούς κ ενός καλού εργοδότη, σχολιάζουν οι εδικοί.

Ο Paul Babiak, ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ψυχοπαθείς δεν είναι στην πραγματικότητα το είδος του ανθρώπου που νομίζεις ότι είναι… μπορεί να μένεις ή να είσαι παντρεμένος με κάποιον για 20 χρόνια ή περισσότερο και να μην καταλάβεις ότι είναι ψυχοπαθής. Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα πράγματα που ψάχνουμε σε έναν ηγέτη, είναι αυτά ακριβώς που μπορεί ένας ψυχοπαθής να μιμηθεί με μεγάλη ευκολία. Παραδείγματος χάριν, η φυσική τάση τους να είναι γοητευτικοί. Πάρτε αυτή τη γοητεία, περιγράψτε τν με τη σωστή επιχειρηματική γλώσσα και θα ακουστεί σαν χαρισματική ηγεσία».

Ο καθηγητής Bob Hare από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά επισημαίνει ότι ένας στους 100 Αμερικανούς έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών. Και προσθέτει: «Ένας ψυχοπαθής μπορεί να μπει στη θέση σου, διανοητικά όχι συναισθηματικά. Αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τις λέξεις για να σε χειραγωγήσει, να σε εξαπατήσει και να αλληλεπιδράσει μαζί σου χωρίς να αισθάνεται τον πόνο σου».
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.