Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί οι άνδρες είναι τόσο εξαρτημένοι από τους φίλους τους;

Bookmark and Share

Οι άντρες πρέπει να βλέπουν κάθε εβδομάδα τους φίλους τους, ειδάλλως είναι δυστυχισμένοι και η υγεία και η ευεξία τους υποφέρουν, υποστηρίζει ένας κορυφαίος βρετανός ειδικός. Σε έκθεσή
του ο γκουρού των κοινωνικών σχέσεων δρ Ρόμπιν Ίαν ΜακΝτόναλντ Ντάνμπαρ, καθηγητής στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους τους είναι μεν πολύτιμη γι τους άνδρες, αλλά δεν αρκεί.

Για να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη της φιλίας, τούς είναι απολύτως απαραίτητο να βλέπουν τουλάχιστον τέσσερις φίλους τους, δύο φορές τν εβδομάδα, κ να κάνουν μαζί τους ό,τι τους ευχαριστεί - από το να πουν μερικά ανέκδοτα πίνοντας μπύρες μέχρι να δουν μπάλα. Σύμφωνα με την έκθεσή του, οι άνδρες που διατηρούν αυτού του είδους τις επαφές είναι πιο υγιείς, αναρρώνουν πιο γρήγορα όταν αρρωστήσουν και τείνουν να είναι πιο γενναιόδωροι.

Παρ’ όλα αυτά, προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι δύο στους πέντε άντρες με το ζόρι βλέπουν τους φίλους τους μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένας στους τρεις τους βλέπουν πολύ σπάνια. Ο δρ Ντάνμπαρ πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες έρε
υνες για τις κοινωνικές σχέσεις και είναι παγκοσμίως γνωστός για τον επονομαζόμενο αριθμό Ντάνμπαρ, ο οποίοςαντιπροσωπεύει «το όριο του αριθμού των ατόμων με τον οποίο μπορεί ένας άνθρωπος να διατηρήσει σταθερές σχέσεις στη διάρκεια της ζωής του».

Στη νέα του έκθεση σημειώνει πως οι άντρες διαθέτουν σήμερα έως το ένα πέμπτο της ημέρας τους στις επαφές με το δίκτυο των γνωστών τους, επικοινωνώντας μαζί τους κυρίως με τα μέσα μαζικής δικτύωσης, το τηλέφωνο και τα SMS. Εντούτοις,η προσωπική επαφή τούς είναι απαραίτητη για να μην φθαρούν οι φιλίες τους και να ωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό απ αυτές – αρκεί να γίνεται με τους τέσσερις πιο στενούς φίλους τους.

Ο αριθμός «τέσσερα», επισημαίνει, δεν είναι τυχαίος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σε κοινωνικούς κύκλους που απαρτίζονται από περισσότερα από πέντε άτομα - και επειδή το γέλιο διεγείρει την παραγωγή των ορμονών της ευεξίας στον εγκέφαλο, οι άντρες ενδέχεται υποσυνείδητα να επιλέγουν να βγαίνουν με το πολύ τέσσερις φίλους τους.

«Οι άντρες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μέσω πλήθους δραστηριοτήτων, που κυμαίνονται από την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα έως ένα ποτό με τους φίλους την Παρασκευή το βράδυ», δήλωσε ο δρ Ντάνμπαρ.

«Το κλειδί, όμως, για να διατηρήσει ένας άντρας δυνατές φιλίες είναι να βλέπει δύο φορές την εβδομάδα τους τέσσερις κοντινότερους φίλους του».
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.