Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ένα βήμα πιο κοντά στην αιώνια νεότητα

Bookmark and Share

Όλοι γερνάμε αλλά οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν το γιατί. Τώρα μία μελέτη από το UCLA, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology αποκαλύπτει ένα
βιολογικό ρολόι εγγεγραμμένο στο γονιδίωμά μας, που θα μπορούσε να ρίξει φως στο γιατί τα σώματά μας γερνάνε και επίσης πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν τη διαδικασία. Σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν τα αποτελέσματα μίας τέτοιας μελέτης στον καρκίνο καθώς κ στην έρευνα σχετικά με τα βλαστοκύτταρα.

Αν και παλαιότερα τέτοια βιολογικά ρολόγια είχαν συνδεθεί με το σάλιο, τις ορμόνες και τα τελομερή, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τν ύπαρξη ενός εσωτερικού βιολογικού ρολογιού που καθορίζει την ηλικία των οργάνων και των ιστών του σώματος.

«Για να πολεμήσουμε το γήρας πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο μέτρησής του», εξήγησε ο Steve Horvath, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA και Βιοστατιστικής στη Fielding Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μου με την εφεύρεση αυτού του ρολογιού είναι να βοηθήσω τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με το τι επιταχύνει κ το τι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στους ανθρώπους.»

Για να δημιουργήσει το εν λόγω ρολόι ο καθηγητής Horvath εστίασε στη μεθυλίωση, μια φυσική διαδικασία που διαφοροποιεί χημικά το DNA. Στη συνέχεια ήλεγξε την αποτελεσματικότητά του συγκρίνοντας τη βιολογική ηλικία ιστών με την ημερολογιακή τους ηλικία. Καθώς το ρολόι επαναλαμβανόμενα αποδεικνυόταν ακριβές ένοιωθε ταυτόχρονα ενθουσιασμένος και έκπληκτος. Ενώ στα περισσότερα δείγματα οι βιολογικές ηλικίες ταίριαζαν με τις χρονολογικές, άλλες είχαν τρομερή απόκλιση. Γι παράδειγμα, ο Horvath ανακάλυψε ότι οι ιστοί του γυναικείου στήθους γερνάνε γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο υγιής ιστός τους στήθους είναι τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια «μεγαλύτερος» από ό,τι το υπόλοιπο σώμα της γυναίκας. Ίσως αυτή να είναι και η εξήγηση του γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος, αλλά και γιατί η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου γι τν εμφάνιση οποιουδήποτε είδους καρκίνου, δεδομένου του γεγονότος ότι το ρολόι έδειξε ότι ο ιστός που έχει προσβληθεί από καρκίνο είναι κατά μέσο όρο 36 χρόνια γηραιότερος από τον υγιή ιστό.

Αν πράγματι το ρολόι ελέγχει τη διαδικασία μέσω της οποίας γερνάμε, τότε θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μελέτης για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μας κρατάνε νέους.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.