Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Έκκληση από βενζινοπώλες: Mειώστε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Bookmark and Share

Την πλήρη αποτυχία του μέτρου της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες.Σε επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία
Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνει ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη απώλεια φορολογικών εσόδων (700 εκατ. ευρώ) αλλά και αρνητικές συνέπειες γι τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι η μείωση του Ε.Φ.Κ. από 0,33 στο 0,06 ευρώ το λίτρο θα συμβάλει τόσο στην ομαλοποίηση της αγοράς με αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης και κατά συνέπεια αύξηση των δημοσίων εσόδων, παράλληλα όμως κ πρωτίστως, στην επαναφορά και εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης του κοινωνικού συνόλου.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΠΕΚ:

«ΠΡΟΣ το Υπουργείο Οικονομικών

Υπόψη: Υπουργού κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Υφυπουργού κ. Γεωργίου Μαυραγάνη

Κύριε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία μας επανέρχεται στο θέμα μείωσης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης πριν επιδεινωθούν οι κλιματολογικές συνθήκες λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Το μέτρο της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σκοπό είχε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου!!!, παράλληλα με την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το μέτρο όμως της αύξησης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης (440%) είχε δραστική επίδραση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των τιμών, οι καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του συστήματος επιδότησης των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης, έστρεψαν τους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και συρρίκνωσαν την τελική ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης.

Επιπλέον, η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικότατη απώλεια φορολογικών εσόδων (700 εκατομμύρια ευρώ!!) και αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσθετα επίσης, αρνητικές αντανακλαστικές συνέπειες του μέτρου συνδέονται με την περιβαλλοντική επιβάρυνση στα αστικά κέντρα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων και άλλων υλικών για την θέρμανση των κατοικιών, η οποία επέφερε κ θα επιφέρει αν συνεχιστεί σημαντικό πρόσθετο κόστος στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία μας προτείνει τη μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,33 στα 0,06 ευρώ το λίτρο, ήτοι στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 προκειμένου, αφενός μεν να προκύψουν υψηλά δημόσια έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων, αφετέρου δε να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, σχολεία, ανέργους, ηλικιωμένους κ.λπ., να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Κύριε Υπουργέ,

ζητούμε να διερευνηθούν τα επιχειρήματα των θέσεων μας για τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα από την ακύρωση του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ, επειδή σκοπός του αιτήματος μας είναι τόσο η ομαλοποίηση της αγοράς με αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης και κατά συνέπεια αύξηση των δημοσίων εσόδων, παράλληλα όμως και πρωτίστως, η επαναφορά και εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης του κοινωνικού συνόλουκαι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών ώστε, εν όψει της ιδιαίτερης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, να δύνανται να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο κ να αποφευχθούν τα φαινόμενα των ζοφερών συνθηκών της απαξιωτικής ανθρώπινης διαβίωσης, κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο».0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.