Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πέταξε το πρώτο διαστημικό ταξί (video)

Bookmark and Share

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ιδιωτικού διαστημικού αεροσκάφους
Dream Chaser.

Το Dream Chaser είναι ένα από τα τρία διαστημικά ταξί που κατασκευάζει η εταιρεία Sierra Nevada Corp σε συνεργασία με τη NASA γι τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Οι ανταγωνιστικές εταιρείες, Space Exploration Technologies και Boeing κατασκευάζουν επταθέσιες κάψουλες που επιστρέφουν στη Γη με αλεξίπτωτα, ωστόσο η καινοτομία του μικροσκοπικού διαστημικού σκάφους Dream Chaser συνίσταται στο ότι διαθέτει φτερά για προσγείωση σε αεροδρόμιο.

Η δοκιμαστική πτήση του Dream Chaser πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αεροπορική βάση «Edwards Air Force» στην έρημο Μοχάβε.
Το διαστημικό σκάφος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ύψος 3.800 μέτρων κ μετά απ πτήση διάρκειας ενός λεπτού προσγειώθηκε, ωστόσο ένας εκ των τριών τροχών δεν κατέβηκε, με αποτέλεσμα το Dream Chaser να γλιστρήσει από τον αεροδιάδρομο και να καταλήξει στην άμμο.

Οι μηχανικοί αξιολογούν τις ζημιές που προκλήθηκαν, αν και σε πρώτη φάση η καμπίνα και τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν δείχνουν να έχουν υποστεί κάποια βλάβη.

Η NASA εκτιμά ότι θα μπορεί να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον Διαστημικό Σταθμό με τα ιδιωτικά ταξί ως το 2017.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.