Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Από το 2016 ξεκινά η κατάρρευση του Ασφαλιστικού

Bookmark and Share

Το 2015 είναι το τελευταίο έτος που διατηρείται η οριακή ισορροπία του ασφαλιστικού και από το 2016 αρχίζει η κατάρρευση. Αυτό είναι το βασικό
συμπέρασμα μελέτης γι τις «Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050» που εκπονήθηκε από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, καθηγητή του Παντείου και διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, απαιτείται η θεσμοθέτηση νέων πόρων εκτός του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να μην αρχίσει η κατάρρευση με δεδομένη και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 χρόνια τα επόμενα 50 χρόνια.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η μείωση του επιπέδου των συντάξεων από 7%-20% και η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν κατόρθωσαν να υποστηρίξουν τα Ταμεία ιδιαίτερα, εν όψει των νέων δεδομένων και των συνεπειών της ύφεσης. Ετσι, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δισ. ευρώ και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ) συρρικνώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.

Και ενώ γινόταν γνωστό το... μνημόσυνο του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλούσε για νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, εντός του Δεκεμβρίου δηλαδή, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ, τη συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια δουλειάς και άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις που ήταν αρχικά να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στη Βουλή, ωστόσο αποσύρθηκε και θα έρθουν προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.