Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφιακό... γλειφιτζούρι

Bookmark and Share

Ένα ψηφιακό γλειφιτζούρι, ικανό να δημιουργήσει την αίσθηση διαφορετικών γεύσεων μέσω εικονικής πραγματικότητας ανέπτυξαν μηχανικοί του Εθνικού
Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Nimesha Ranasinghe.

Η ηλεκτρονική συσκευή τοποθετείται στ γλώσσα και διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες μέσω ηλεκτρικών ρευμάτων.

Επιπλέον, με ένα τρικ κυμαινόμενων θερμοκρασιών, το γλειφιτζούρι ξεγελά τον εγκέφαλο, ο οποίος νομίζει πως γεύεται κάποια τροφή.

Η συσκευή μπορεί να προσομοιώσει κ τις τέσσερις βασικές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό.

«Ανακαλύψαμε πως η μη επεμβατική ηλεκτρική και θερμική διέγερση του άκρου της γλώσσας παράγει επιτυχώς την αίσθηση των πρωταρχικών γεύσεων. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες των ηλεκτρικών ρευμάτων (εύρος, συχνότητα, πόλωση) για να προκαλέσει διαφορετικές διεγέρσεις», τόνισε ο δρ. Ranasinghe.

Εκτός από ψυχαγωγικούς σκοπούς, ο ερευνητής πιστεύει πως η πρωτοποριακή τεχνολογία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην ιατρική.
Όπως εξηγεί, μελλοντικά οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γλειφιτζούρι για να προσομοιώσουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Επιπλέον, το ψηφιακό γλειφιτζούρι θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς να βελτιώσουν και να ανακτήσουν τη γεύση τους κατά τη διάρκεια της χημιοθεραπείας.
econews.gr0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.