Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Είμαι τεχνοκράτης, λέω την αλήθεια

Bookmark and Share

Την ώρα που τα τηλεοπτικά παράθυρα πήραν «φωτιά» από βουλευτές που αντιδρούν ο καθένας για τους δικού του λόγους στην επιβολή του
ενιαίου φόρου των ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να περάσει τν νόμο απ τη Βουλή και καταφεύγει στους κλασικούς οικονομολόγους γι να απαντήσει στην κριτική. «Ηρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης» δηλώνει ήρεμα.

Ο υπουργός θυμάται από τα χρόνια της Οξφόρδης αυτά που διδάχθηκε και διδάσκει ως καθηγητής, για τον πόλεμο του Ντέιβιντ Ρικάρντο γαι την κατάργηση των δασμών των σιτηρών στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τότε ο Ρικάρντο (αν και ο ίδιος μεγαλογαιοκτήμονας) υποστήριξε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι εισαγωγές για να πέσουν οι τιμές των προϊόντων υπέρ της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Έτσι θα υποχωρούσαν τα ενοίκια γης που προσπορίζονταν οι γαιοκτήμονες οι οποίοι, μάλιστα, απείχαν από την καθημερινή οικονομική ζωή και τις δυσκολίες, κλεισμένοι σε παλάτια και λέσχες.

Κάπως έτσι θέλει να παρομοιάσει τους πλούσιους Έλληνες ιδιοκτήτες, τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει «Absentee landlords», που είναι ένας άλλος οικονομικός όρος για τους ιδιοκτήτες που περιορίζονται στα εισοδήματα από ενοίκια και απουσιάζουν από επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εκμεταλλευόμενοι επί σειρά ετών τα παράθυρα της νομοθεσίας για να πληρώνουν χαμηλού φόρους, μετακυλίοντας έτσι τα βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, παρουσιάζοντας μάλιστα τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι οι φόροι ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ, όσο περίπου είναι η φορολογική επιβάρυνση της οικονομίας στην Ισπανίας και την Πορτογαλία. Ωστόσο είναι ακόμη χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό με΄σο όρο που βρίσκεται στο 40%.

«Είμαι τεχνοκράτης, λέω την αλήθεια»

«Είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για αν λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα», τώρα μάλιστα που φουντώνει και η συζήτηση για το που θα το αξιοποιήσει πολιτικά ο Πρωθυπουργός στο μέλλον.

Και συμπληρώνει ότι η επιβάρυνση για τον συνεπή φορολογούμενο έχει φτάσει στα όριά της, γι’ αυτό άλλωστε καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης (έστω και με μικρά ποσά) στα συνολικά βάρη.

Ο ίδιος περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και από κόμματα της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων. Δεν είναι τυχαία η δηλωση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη ότι «ο φόρος στα ακίνητα είναι αριστερός φόρος» δεδομένου ότι κατανέμει τα βάρη δίκαια.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.