Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η Γη οδεύει με «βήμα ταχύ» προς την κατάρρευσή της

Bookmark and Share


Με ταχύ βηματισμό η Γη οδεύει προς την καταστροφική της κατάρρευση, είναι το μήνυμα αγωνίας που στέλνουν οι επιστήμονες. Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμικές και όχι σταδιακές όπως συχνά...

αναφέρεται. Όπως λένε χαρακτηριστικά, βρισκόμαστε ήδη σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Φύση και τα πολύ χειρότερα έπονται για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

22 κορυφαίοι βιολόγοι, οικολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι κ.α. από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Φινλανδία, Καναδά, Χιλή), σημαίνουν συναγερμό, ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη (20-22 Ιουνίου). Υπογραμμίζουν ότι ο πλανήτης, ακόμα και μέσα στον τρέχοντα αιώνα, πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή, μετά το οποίο περιμένουν την ανθρωπότητα μαζικές εξαφανίσεις ειδών και απρόβλεπτες αλλαγές στο περιβάλλον. Σε τέτοια μάλιστα κλίμακα, που δεν έχει υπάρξει ξανά μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων που κράτησε γύρω στα 100.000 χρόνια και σχετικά απότομα τερματίστηκε πριν από 11.000 χρόνια. Το σημείο καμπής της κλιματικής-οικολογικής αλλαγής συνέβη πριν από 12.000 χρόνια και, στη συνέχεια, το λιώσιμο των πάγων διήρκεσε μόνο 1.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη σχετική βαρυσήμαντη μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιολόγησαν τις μέχρι τώρα μελέτες για την κλιματική αλλαγή και την οικολογία και συμπέραναν ότι, αναμφίβολα, με βάση την εμπειρία του απώτερου παρελθόντος, μετά από ένα οριακό σημείο καμπής, η κατάσταση του πλανήτη γίνεται μη αναστρέψιμη. Έχει συμβεί παλαιότερα και θα ξανασυμβεί στο -όχι μακρινό- μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι περισσότερες μαζικές εξαφανίσεις ειδών και άλλες μείζονες οικολογικές καταστροφές του παρελθόντος συνέβησαν σε χρονικό διάστημα μόλις 1.600 ετών.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το πότε ακριβώς μπορεί να επέλθει η μη αναστρέψιμη κλιματική-οικολογική μεταβολή στη Γη, επειδή, από τη φύση τους, τα οριακά σημεία καμπής οδηγούν κάθε φορά τον πλανήτη σε αχαρτογράφητη περιοχή. Όμως αναμένονται απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τη βιόσφαιρα γενικότερα, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προβλέπουν να υπάρξει μεγάλη απώλεια ειδών, καθώς και αστάθεια στις ανθρώπινες κοινωνίες λόγω μελλοντικής έλλειψης τροφής, νερού και ενέργειας, ιδίως καθώς αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός της Γης, που αναμένεται να φθάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια το 2050 από περίπου 7 δισ. σήμερα.
















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.