Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Μείωση τιμών στα εισιτήρια

Bookmark and Share

Από αύριο, Πέμπτη, θα αρχίσουν να προπωλούνται τα νέα εισιτήρια και οι κάρτες του ΟΑΣΑ που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014.Η νέα τιμολογιακή πολιτική στις συγκοινωνίες θα
συνδυαστεί με ευρεία αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών, ώστε να συνδυαστούν με το δίκτυο του μετρό, το οποίο γίνεται η ραχοκοκαλιά της μετακίνησης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στην αναδιάρθρωση των γραμμών υπεισέρχονται και κοινωνικά κριτήρια καθώς, όπως πληροφορούμαστε, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση νοσοκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Καθιερώνονται επίσης κάρτες τριμηνιαίας ή εξαμηνιαίας διάρκειας που δεν υπάρχουν σήμερα.
Αναλυτικότερα:
• Καθιερώνεται ένας τύπος εισιτηρίου για όλα τα μέσα μεταφοράς με τιμή 1,20 ευρώ και διάρκεια 70 λεπτών. Αντικαθιστά το εισιτήριο για όλα τα μέσα που κοστίζει σήμερα 1,40 ευρώ και έχει διάρκεια 90 λεπτά όπως επίσης και το εισιτήριο μονής διαδρομής για λεωφορεία - τρόλεϊ - τραμ που κοστίζει 1,20 ευρώ.
• Καθιερώνεται κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα με μηνιαίο κόστος 30 ευρώ. Η κάρτα αυτή αντικαθιστά την ήδη υπάρχουσα για όλα τα μέσα ύψους 45 ευρώ καθώς και τη μηνιαία για λεωφορεία - τρόλεϊ - τραμ των 20 ευρώ.
• Εισάγονται τριμηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών ύψους 85 ευρώ και εξαμηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών ύψους 165 ευρώ.
• Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών διαμορφώνεται στα 320 ευρώ.
• Καθιερώνεται πενθήμερο εισιτήριο ύψους 10 ευρώ και καταργείται το ισχύον σήμερα εισιτήριο των 7 ημερών αξίας 14 ευρώ.
Καταργήσεις
Παράλληλα, αναδιατάσσονται σταδιακά οι φορείς των συγκοινωνιών και καταργούνται οι τρεις εταιρείες. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας όμιλος με το όνομα Συγκοινωνίες Αθηνών, στη θέση του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έχει δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις και, εάν περισσεύουν ειδικότητες, θα μετακινηθούν. Αντίθετα, προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις ειδικά στους τομείς των οδηγών και των τεχνικών. Γίνεται λόγος συγκεκριμένα για 450 προσλήψεις στην ΟΣΥ και 200 στη ΣΤΑΣΥ, σύνολο 650 νέοι εργαζόμενοι.
«Θέλουμε να προσφέρουμε ένα ενιαίο δίκτυο μεταφορών, όχι αποσπασματικό με ξεχωριστά μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ. Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική για να εξυπηρετεί αυτό το ενιαίο δίκτυο, να γίνουν πιο απλά τα πράγματα, πιο ελκυστικό το σύστημα», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης. Η λογική των μεγάλων λεωφορειακών γραμμών εγκαταλείπεται, όπως επισημαίνει, και προτιμούνται πιο μικρές διαδρομές, τροφοδοτικές του μετρό. Παραδείγματος χάριν, οι λεωφορειακές γραμμές του Γαλατσίου θα συνδεθούν με τον σταθμό «Ειρήνη», αντίστοιχα τα λεωφορεία της Ελευσίνας με τον σταθμό «Αγία Μαρίνα» του μετρό. Πάντως, όπου δεν υπάρχουν σταθμοί του μετρό, οι γραμμές-κορμοί ενισχύονται, όπως θα γίνει στη λεωφόρο Κηφισίας. Επίσης, μικρές γραμμές όπου η επιβατική κίνηση διαπιστώνεται μειωμένη, ενδέχεται να καταργηθούν.
Οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ διαπιστώνουν μία αναστροφή της μείωσης των μετακινήσεων στην πόλη, τόσο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και με τα ΙΧ αυτοκίνητα. Τα έσοδα από τις μηνιαίες κάρτες φέτος είναι αυξημένα σε σχέση με το 2013. «Φαίνεται να υποχωρεί η ύφεση στην κίνηση», επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης και τονίζει πως ο ΟΑΣΑ επιθυμεί να καλύψει τη νέα τάση του επιβατικού κοινού, προσφέροντας ελκυστικότερες τιμές και πιο αποτελεσματικό δίκτυο συγκοινωνιών.












0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.