Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΕΟΠΥΥ: Όριο συνταγογράφησης στις διαγνωστικές εξετάσεις

Bookmark and Share

Ανά νομό και ανά πάροχο θα κατανέμεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, για τις οποίες με υπουργική απόφαση καθορίζεται
όριο συνταγογράφησης, με στόχο «τη διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Τα κριτήρια θα είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό-ανάγκες αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι «η εποχή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν. Η πρακτική αυτή», σημειώνει, «οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, μετά την ενοποίησή τους».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους.

ΣτΕ: Το σκεπτικό για το προσωρινό «πάγωμα» στο πλαφόν συνταγογράφησης

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος «παγώνουν» προσωρινά οι αποφάσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, κ.λπ., σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καθαρογράφτηκε σήμερα.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι εξακολουθεί να ισχύει η υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που καθορίζει τα όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου γιατρού που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών «να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως τις διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».

Η απόφαση αναστολής της Ολομέλειας του ΣτΕ ισχύει μέχρι να δοθεί οριστική απόφαση επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που θα συζητηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.