Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πότε θα έρθει το τέλος του σύμπαντος;

Bookmark and Share

Θεωρίες που θέλουν μια «σκοτεινή ενέργεια» να ενδυναμώνει, κατά κάποιο τρόπο το σύμπαν, δίνουν παράταση στο χρόνο ζωής του.το σύμπαν θα επεκτείνεται για τα επόμενα
24 δις χρόνια μέχρι που θα καταρρεύσει. Μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση: το σύμπαν θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον για τα επόμενα 24 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με αστροφυσικούς οι οποίοι μελέτησαν τν μυστηριώδη σκοτεινή δύναμη γι να υπολογίσουν το μέλλον του σύμπαντος.

Ο Andrei Linde, ένας θεωρητικός αστροφυσικός από το πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, ηγείται μιας ομάδας η οποία είχε παλιότερα προβλέψει ότι το σύμπαν μπορεί να καταστραφεί σε 11 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μελέτες της ομάδας όμως πάνω στην σκοτεινή ενέργεια, δίνουν αναστολή στην «εκτέλεση» του σύμπαντος.

Οι νέοι υπολογισμοί της ομάδας στηρίζονται σε πρόσφατες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το οποίο έχει βρει αρκετούς αστρικούς σχηματισμούς που απομακρύνονται από μας γρηγορότερα σε σχέση με άλλους που είχαν παρατηρηθεί παλιότερα, δείχνοντας ότι το σύμπαν επεκτείνεται γρηγορότερα από ότι νομίζαμε.

Ο Linde υποστηρίζει ότι το σύμπαν είναι δυνατόν να διατηρηθεί για τόσα χρόνια όσα δυο φορές τα χρόνια ζωής του μέχρι σήμερα, πριν να καταρρεύσει.

Έντονος προβληματισμός

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble Οι αστροφυσικοί προβληματίστηκαν για πρώτη φορά όταν το 1988 παρατήρησαν ότι η διεύρυνση του σύμπαντος επιταχύνεται.

Τι θα μπορούσε να εξουδετερώνει τη βαρύτητα που κρατάει τους γαλαξίες μαζί;

Οι θεωρητικοί υποστήριξαν ότι κάποια αόρατη δύναμη, που ονομάστηκε «σκοτεινή ενέργεια», μπορεί να εξουδετερώνει τη δύναμη της βαρύτητας.

Πολλά μοντέλα περιγράφουν τη σκοτεινή ενέργεια σαν αρνητική πίεση πάνω στο σύμπαν: αντίθετα με κάποιο αέριο, η πίεση της σκοτεινής ενέργειας στην πραγματικότητα αυξάνεται καθώς επεκτείνεται.

Δυστυχώς, η σκοτεινή ενέργεια δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί άμεσα.

"Ακόμα και οι πολύ καλά διαβασμένες προβλέψεις και υποθέσεις για την σκοτεινή ενέργεια είναι έντονα προβληματικές," αναφέρει ο Robert Caldwell, αστροφυσικός στο κολέγιο Dartmouth στο Hanover, New Hampshire.

Στο μοντέλο του Linde, το οποίο στηρίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν από τον Yun Wang, κοσμολόγο από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, η σκοτεινή ενέργεια έχει δύο πηγές.

Η μια είναι μια υποθετική μορφή ενέργειας που παράγεται από τις ζέουσες μάζες σωματιδίων που εμφανίζονται αυθόρμητα και εξαφανίζονται στο απόλυτο κενό.

Η άλλη είναι ένας τύπος πεδίου ισχύος εγγενές στο σύμπαν το οποίο συνεχώς προκαλεί την ανάπτυξή του.

Η σκοτεινή ενέργεια θα διογκώνει το σύμπαν τουλάχιστον για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα

"Αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό το μοντέλο, το σύμπαν είναι πιθανότατα ασφαλές για τα επόμενα 24 δισεκατομμύρια χρόνια," επισημαίνει ο Linde.

Σύνθλιψη ή «σχίσμα»;

Οι φυσικοί είναι ακόμα χωρισμένοι όσον αφορά το μέλλον του σύμπαντος.

Μερικοί λένε ότι θα συνεχίσει να επεκτείνεται για πάντα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα αρχίσει να συρρικνώνεται μέχρι που θα συνθλιβεί.

"Όλα τα στοιχήματα αφορούν το μέλλον του σύμπαντος," αναφέρει ο Caldwell, ο οποίος είχε προηγούμενα προτείνει ότι το σύμπαν θα τελειώσει με ένα μεγάλο «σχίσμα» καθώς θα επεκτείνεται προς το άπειρο.


"Αν έπρεπε να ποντάρω τα λεφτά μου τώρα, θα έλεγα πως για τα επόμενα 10 δισεκατομμύρια χρόνια θα ζήσουμε μια ραγδαία ανάπτυξη," επισημαίνει ο Linde.

"Σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν θα μπορούμε να διαχωρίσουμε το υπάρχον σύμπαν από αυτό που θα επεκτείνεται αιώνια."

Ο Andrei Linde

Η αιώνια και αχανής επέκταση είναι απλά μια κοσμική παραίσθηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Linde.

"Η διάρκεια της διεύρυνσης αυτής θα έχει κάποιο τέλος, έτσι ώστε το σύμπαν να ολοκληρώσει με την κατάρρευσή του," δήλωσε ο ίδιος.

Μόνο οι συνεχείς παρατηρήσεις και μελέτες θα προσφέρουν κάποιες απαντήσεις στο ζήτημα, καθώς οι αστρονόμοι είναι ακόμα αβέβαιοι για το πόσο έχει επεκταθεί το σύμπαν με την πάροδο των χρόνων.

Ο δορυφορικός παρατηρητής Supernova/Acceleration Probe (SNAP) θα μπορούσε να προσφέρει πολλά από τα στοιχεία που χρειάζονται.

Ο δορυφόρος αυτός προτάθηκε από τους επιστήμονες του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory, στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ήθελαν να μελετήσουν το φώς από εκατοντάδες αστρικούς σχηματισμούς ώστε να υπολογίσουν το ρυθμό που επεκτείνεται το σύμπαν, όμως το πρόγραμμα είναι ακόμα σε αναμονή.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.