Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το τέλειο password θέλει και φαντασία!

Bookmark and Share


Εχουμε password για το email. Για τον τραπεζικό λογαριασμό μας. Για να μπαίνουμε στο προφίλ μας στο facebook. Ερευνες όμως δείχνουν ότι ο μυστικός κωδικός ασφαλείας που χρησιμοποιούμε δεν είναι
και τόσο ασφαλής, αφού επιλέγονται ως password το όνομα ενός
συγγενικού προσώπου, η μάρκα του αυτοκινήτου, η ημερομηνία γέννησης. Ετσι όμως, το password τους είναι εύκολο να το μαντέψει κάποιος και τα προσωπικά στοιχεία βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο.

Το... τέλειο password, ο μυστικός κωδικός δηλαδή που θα παρέχει 100% ασφάλεια από χάκερ ή όσους επιδιώκουν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία από τον υπολογιστή μας, δεν έχει εφευρεθεί ακόμη. Oι ειδικοί της πληροφορικής τονίζουν ωστόσο ότι όλοι μπορούν να θωρακίσουν το password ώστε να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές κακοτοπιές. 

Ενα καλό password «πρέπει να είναι εύκολο να το θυμάσαι αλλά και ταυτόχρονα να μην μπορεί να το μαντέψει κανείς» Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μία φράση: για παράδειγμα «αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί» αλλά όχι όπως είναι. «Να πάρουμε τα πρώτα γράμματα από την κάθε λέξη της φράσης και να δημιουργήσουμε μία νέα λέξη». Το password δηλαδή σ' αυτήν την περίπτωση θα ήταν «Αοθομγ». Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο παίζει και η φαντασία: όσο πιο σπάνιες λέξεις περιέχει η φράση τόσο πιο ενισχυμένο θα είναι το password.

Περισσότερη προστασία θα παρέχει το password «αν αυτή η φράση που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχει αναμεμειγμένα μικρά και κεφαλαία γράμματα ή και κάποιους ειδικούς χαρακτήρες, όπως αριθμούς».  ο στόχος μας πρέπει να είναι πάντοτε η λέξη - password να μην είναι μία δόκιμη, μία συνηθισμένη λέξη που μπορεί να υπάρχει στα λεξικά.

Ερευνα του Κέμπριτζ

Στο συμπέρασμα ότι η επιλογή μιας φράσης ως password μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια καταλήγει και η έρευνα («Linguistic properties of multi-word passphrases») που πραγματοποίησε πρόσφατα το εργαστήριο υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Kέμπριτζ. Οι επιστήμονες Τζόζεφ Μπονό και Εκατερίνα Σούτοβα ανέλυσαν φράσεις (passphrases) που είχαν χρησιμοποιήσει ως password χρήστες από την ιστοσελίδα πωλήσεων Αmazon από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2012. Οπως τονίζουν, οι πολλαπλές φράσεις ως password αυξάνουν την ασφάλεια σε σύγκριση με ένα απλό password.

Προσθέτουν όμως ότι οι χρήστες του Διαδικτύου δεν είναι πάντα σε θέση να φτιάξουν φράσεις από σπάνιες λέξεις. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν, λένε, επηρεάζονται από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Οι δύο ερευνητές έφτιαξαν ένα λεξικό 20.656 λέξεων αναζητώντας λέξεις από το Ιντερνετ• τίτλους ταινιών, τραγουδιών, φράσεις από την αργκό. Με αυτές τις λέξεις κατάφεραν να ξεκλειδώσουν 1,13% των λογαριασμών στη βάση δεδομένων του Amazon.

Μία φράση με τα αρχικά γράμματα της κάθε λέξης - που θα χρησιμοποιείται ως password - όλοι μπορούν να την απομνημονεύσουν. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν χρειάζεται να θυμόμαστε όχι μόνο ένα, αλλά δύο, τρία ακόμα και πέντε password; Διότι τόσα χρησιμοποιεί πλέον καθημερινά μεγάλη μερίδα των πολιτών. Σ' αυτήν την περίπτωση, συμβουλεύει ο κ. Επιτήδειος, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα δυνατό password - προκειμένου να κάνουμε συναλλαγές που απαιτούν να δίνουμε σημαντικά προσωπικά στοιχεία όπως οισυναλλαγέςηλεκτρονικού εμπορίου. Κι ένα απλό password το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για μια σειρά από ασήμαντες ηλεκτρονικές διαδικασίες».













0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.