Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Φοβάστε να ταξιδεύετε με αεροπλάνο; 5 συμβουλές αντιμετώπισης

Bookmark and Share

Ένα αεροπορικό δυστύχημα μπορούμε να το εκλογικεύσουμε. Είναι μια τρομερή καταστροφή αλλά συμβαίνει στη ζωή. Όμως, μετά την πέμπτη εξαφάνιση αεροπλάνου από τα ραντάρ, σε διάστημα
πέντε μηνών, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα.


Το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης

Ειδικά για όσους ετοιμάζονται για ένα αεροπορικό ταξίδι για να πάνε διακοπές ή για τη δουλειά τους.
Περίπου το 40% όσων παίρνουν το αεροπλάνο το φοβούνται, σύμφωνα με τη Γαλλίδα ψυχολόγο Μαρί Κλοντ Ντεντάν, συγγραφέα του βιβλίου «Πώς να μη φοβάστε το αεροπλάνο». Ωστόσο, το αεροπλάνο παραμένει το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης. Το αυτοκίνητο, η μοτοσυκλέτα, το ποδήλατο και το τρένο είναι τα πιο επισφαλή και επικίνδυνα στον κόσμο.Τι φοβόμαστε περισσότερο

Όπως, το αεροπλάνο συγκεντρώνει όλες τις αγωνίες και το στρες. «Το φοβόμαστε γιατί εκπροσωπεί το άγνωστο. Το αεροπλάνο είναι το πιο πρόσφατο και το πιο άγνωστο είδος μετακίνησης» αναφέρει η γαλλίδα ψυχολόγος. Το πρόβλημα είναι απλό. Οι άνθρωποι κατανοούν πώς κινείται ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο, ή πώς επιπλέει ένα πλοίο. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς πετάει ένα αεροπλάνο.
«Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι θα σταματήσουν οι μηχανές την ώρα της πτήσης και το αεροπλάνο θα πέσει, αναφέρει η ψυχολόγος. Ενας φόβος εντελώς παράλογος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρακάτω έχει μάλιστα και ένα βίντεο για το πώς λειτουργεί το αεροπλα΄νο.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα με το αεροπλάνο είναι ότι αν προκληθεί δυστύχημα και πέσει σπάνια επιζεί κάποιος. Αυτό είναι που προκαλεί τεράστιο φόβο στη συλλογική φαντασία, ενώ πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιζήσει κάποιος από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
«Ωστόσο όσοι φοβούνται το αεροπλάνο ξεχνούν ότι τα αεροπορικά δυστυχήματα στα δρομολόγια της γραμμής είναι πάρα πολύ σπάνια» λέει η ψυχολόγος.

Η εξαφάνιση της πτήσης στον ωκεανό
Στην πρόσφατα εφιαλτική αλυσίδα με τις αεροπορικές τραγωδίες αυτή της Malaysia Airlines που χάθηκε στον ωκεανό είναι η πτήση που προκαλεί τον μεγαλύτερο πανικό στο υποσυνείδητο των ανθρώπων. «Η ανθρώπινη φαντασία πλέκει τα πιο εξωφρενικά σενάρια. Ένα μη εξηγήσιμο δυστύχημα ανεβάζει κατακόρυφα τον υποσυνείδητο πανικό» εξηγεί η κ. Ντεντάν. Ένα αεροπλάνο που εξαφανίζεται χωρίς λόγο ξεπερνά την ανθρώπινη διάσταση, συμβαίνει μόνο στις ταινίες τύπου Lost.

Η ψυχολόγος Μαρί Κλοντ Ντεντάν εργάστηκε σε 8.000 επιβάτες που υπέφεραν από φόβο και αγωνία για τις αεροπορικές πτήσεις. Δεν μασάει τα λόγια της και δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. «Ναι, ο κίνδυνος υπάρχει. Αλλά είναι εξαιρετικά μικρός. Πρέπει κάποιος να φέρνει το φόβο στα επίπεδα του υπαρκτού κινδύνου» αναφέρει. Δεν της διαφεύγει ότι τους ανθρώπους που έχουν αεροπορική φοβία κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Η ψυχολόγος ξεχωρίζει τους εξής τύπους φοβικών:


Τους γήινους: είναι οι άνθρωποι που φοβούνται στο αεροπλάνο γιατί νιώθουν πολύ απομακρυσμένοι από τη Γη όταν βρεθούν μέσα στο όχημα.
Τους αποφασιστικούς: είναι άτομα πολύ αποφασιστικά στη ζωή αλλά όταν βρεθούν μέσα στο αεροπλάνο αισθάνονται απογυμνωμένοι από κάθε έλεγχο και γι’αυτό πιστεύουν ότι κινδυνεύουν.
Τους φοβικούς: πρόκειται για άτομα που τοποθέτησαν μέσα στην έννοια αεροπλάνο όλους τους φόβους που αισθάνονται στη ζωή τους.
Τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από την εστία τους και για τους οποίους το ταξίδι είναι ένας άγνωστος κόσμος.

Φοβάστε το αεροπλάνο; Πάρτε το αεροπλάνο

Η ψυχολόγος συμβουλεύει τους φοβικούς επιβάτες όταν νιώθουν ότι κατακλύζονται από στρες και αγωνία κατά τη διάρκεια της πτήσης να μιλάνε με τις αεροσυνοδούς και να μοιράζονται την ανησυχία μαζί τους γιατί είναι άνθρωποι εκπαιδευμένοι και κατάλληλοι.
Αλλά το κυριότερο, τονίζει, είναι να μην ακυρώσει κάποιος την πτήση του. Το χειρότερο απ’όλα είναι να αποφύγει κάποιος να ταξιδέψει γιατί γίνονται δυστυχήματα. Το καλύτερο φάρμακο για να ξεπεράσει κάποιος την αεροπλανοφοβία είναι να ταξιδέψει με αεροπλάνο, καταλήγει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.