Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Εξέταση αίματος δείχνει αν κάποιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει

Bookmark and Share

Μια εξέταση τεστ αίματος ανέπτυξαν οι επιστήμονες, που εντοπίζει με ακρίβεια ποια άτομα θα οδηγηθούν στην αυτοκτονία.Οι επιστήμονες
ανακάλυψαν ότι το στρες παράγει μια χημική αλλοίωση σε ένα γονίδιο που ονομάζεται
SKA2 και τα άτομα με τάσεις αυτοκτονίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα του γονιδίου. Οι γιατροί χρησιμοποιώντας μξα απλή εξέταση αίματος και εντοπίζοντας μια μεταλλαγή στο γονίδιο, θα μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο για να αυτοκτονήσει.

Το SKA2 εκφράζεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου - την περιοχή που παίζει ρόλο στις αρνητικές σκέψεις και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γονίδιο καταστέλλει τη δράση των ορμονών του στρες κ ιδίως της κορτιζόλης, διατηρώντας έτσι υπό έλεγχο το άγχος μας. Εάν, όμως, ο οργανισμός δν διαθέτει αρκετό SKA2 ή αυτό είναι τροποποιημένο, η δράση της κορτιζόλης είναι ανεξέλεγκτη, με συνέπεια να αναπτύσσεται αυτοκτονικός ιδεασμός.

«Η αυτοκτονία είναι ένα πρόβλημα δημοσίας υγείας που μπορεί να αποτραπεί, αλλά έως τώρα δεν είχαμε κάποιο αξιόπιστο τρόπο για να ξέρουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος έχει αυτοκτονικό ιδεασμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζάκαρι Άαρον Καμίνσκι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταλλάξεις στο γονίδιο SKA2 σε δείγματα εγκεφάλου από άτομα με ψυχικές ασθένειες που είχαν αυτοκτονήσει- και στη συνέχεια τις συνέκριναν με υγιή άτομα. Ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα του SKA2 ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε άτομα που είχαν αυτοκτονήσει. Επιπλέον, το γονίδιο λειτουργούσε με διαφορετικό τρόπο στους αυτόχειρες, διότι είχε υποστεί μία επιγενετική τροποποίηση που είχε προσθέσει ορισμένες χημικές ουσίες (λέγονται ομάδες μεθυλίου) στο γονίδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέταση μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια 80% κατά μέσον όρο ποιοι από τους εθελοντές είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και ποιοι όχι. Η ακρίβειά της όμως στις πιο βαριές περιπτώσεις (οι εθελοντές είχαν ήδη κάνει απόπειρα) ήταν 90%, ενώ στους ηλικιακά νεώτερους εθελοντές ήταν 96%0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.