Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τι πρέπει να τρώει ο άνδρας για να είναι γόνιμος

Bookmark and Share

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 30 μελέτες, αναδεικνύει το βοηθητικό ρόλο των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι
ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε, στους άνδρες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε υπογόνιμους άνδρες, σε αυτούς δηλαδή που ήταν λιγότερο γόνιμοι σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά ωστόσο ικανοί να τεκνοποιήσουν.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει έναν στους 20 άνδρες κ ευθύνεται γι τις μισές συλλήψεις οι οποίες άργησαν να πραγματοποιηθούν. Εκτιμάται ότι το 80% των περιπτώσεων περίπου, οφείλεται στην επίδραση του οξειδωτικού στρες στον αριθμό και την ποιότητα τaων σπερματοζωαρίων.

Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν κάποια μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι παραπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, καταστρέφουν το DNA και την λειτουργική ικανότητα των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά , συμπεριλαμβανομένων και κάποιων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Είναι δυνατόν λοιπόν η συστηματική κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών να αυξήσει την πιθανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει.

Στα πλαίσια της ανασκόπησης εξετάστηκαν 3000 ζευγάρια που λάμβαναν κάποια θεραπεία υπογονιμότητας όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η σπερματέγχυση. Όλες οι μελέτες εξέταζαν το ρόλο ενός ή περισσότερων αντιοξειδωτικών στην έκβαση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Με βάση τν επίτευξη 96 κυήσεων σε 964 ζευγάρια που συμμετείχαν σε 15 μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν πως η λήψη αντιοξειδωτικών από τους άνδρες που βρίσκονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, τετραπλασιάζει τν πιθανότητα σύλληψης. Παράλληλα η λήψη αντιοξειδωτικών βρέθηκε να πενταπλασιάζει την πιθανότητα γέννησης ενός ζωντανού παιδιού.

Επειδή όμως υπήρχε και μελέτη που δεν βρήκε βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος μετά την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, οι ερευνητές είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία και τη γενίκευση των αποτελεσμάτων και τονίζουν την αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέων μελετών. Άλλωστε ένα σημαντικό μειονέκτημα της ανασκόπησης είναι η ετερογένεια των μελετών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή, ως προς τον τύπο και τν αριθμό των αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά δν αποτελούν τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Ακόμα κι αν συγκεκριμένα σκευάσματα αποδειχτούν αποτελεσματικά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα καθορίσει ποια ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από τα σκευάσματα αυτά. Οι ερευνητές άλλωστε τονίζουν πως τις ουσίες αυτές μπορεί να τις λάβει κανείς και με την κατανάλωση τροφών όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα cranberries, οι ντομάτες και το τυρί mozzarella.

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών σκευασμάτων δεν μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, απλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποιες ουσίες είναι ευεργετικές και σε ποια δοσολογία.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.