Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τι ωθεί τους ανθρώπους στο κουτσομπολιό;

Bookmark and Share

Περιέχει ψήγματα αλήθειας, «τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά», για να ταιριάξουν στην ιστορία που κατασκευάζει κάποιος και να κάνουν τη συζήτηση
πιο ενδιαφέρουσα. Το κουτσομπολιό συνήθως
στηρίζεται σε ελάχιστη πληροφόρηση και αυθαίρετα συμπεράσματα, που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.


Στις μικρές κοινωνίες το κουτσομπολιό είναι ένας μηχανισμός που ελέγχει, αν και σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται οι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Ο ιδιωτικός χώρος καταργείται και η προσωπική ζωή γίνεται τροφή για σχολιασμό. Από τη γειτονιά και τα πλατύσκαλα, το κουτσομπολιό μεταφέρθηκε
πλέον στους διαδρόμους και στα chat του γραφείου, στα lounge καφέ, στα στούντιο των εκπομπών, στις σελίδες των περιοδικών κτλ.


Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από το κουτσομπολιό είναι...

...ο φόβος: Φοβάσαι τον άλλο, τη σύγκριση, την κριτική, την απόρριψη, την απώλεια της κοινωνικής σου θέσης ή των κεκτημένων σου. Έτσι, με το να μειώσεις τον άλλο θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

....η ανασφάλεια: «Θάβεις» πρώτος τον άλλο για να τον προλάβεις σε περίπτωση που σε θάψει και εκείνος. Συνήθως, όταν καταλάβεις ότι ο άλλος δεν έχει κακή πρόθεση απέναντί σου, κάνεις ''κωλοτούμπα'' και καταλήγεις να πεις κάτι όπως: «καλό παιδί είναι τελικά μωρέ…».

...ο φθόνος: ο φθόνος είναι ίσως το χειρότερο, γιατί κρύβει μέσα του τους σπόρους της καταστροφής. Δεν ζηλεύεις απλώς τον άλλο, θέλεις και να τον καταστρέψεις για να μην έχει αυτά που θα ήθελες εσύ.

...απλά για να περάσει η ώρα: Το κουτσομπολιό-πασατέμπο είναι το πιο ακίνδυνο, αν γίνεται χωρίς κακή πρόθεση.

...το φαινόμενο του καθρέφτη: Μπορεί να προβάλλεις στον άλλο τις δυσάρεστες πλευρές σου που δεν μπορείς να αποδεχτείς και να αναγνωρίσεις ως δικές σου. Πρόσεχε όταν ακούς τον εαυτό σου να λέει: «Εγώ δεν είμαι έτσι» ή «Εγώ δεν θα φερόμουν ποτέ έτσι». Συνήθως ισχύει ακριβώς το αντίθετο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.