Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Σύστημα λέιζερ θα εντοπίζει οδηγούς που έχουν πιει

Bookmark and Share

Μία συσκευή λέιζερ η οποία εντοπίζει τις αναθυμιάσεις αλκοόλ στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται εν κινήσει ανέπτυξαν
ερευνητές
του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στη Βαρσοβία.

Η έρευνα των Γιάροσλαβ Μλίντσακ, Γιαν Κουμπίκι κ Κριστόφ Κοπτσίνσκι δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Remote Sensing, υπό τον τίτλο «Stand-off detection of alcohol in car cabins».

Η συσκευή κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Οπτοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου, βασισμένο σε προηγούμενη έρευνα των ίδιων, η οποία είχε περιγραφεί σε σχετικό paper το 2013.

Η συγκεκριμένη μέθοδος (stand-off detection) εντοπίζει κ ταυτοποιεί χημικά και βιολογικά στοιχεία μέσω ενός λέιζερ και λαμβάνει χώρα σε απόσταση απ ανθρώπους, για την αποφυγή τυχόν ζημιών/ επιπλοκών.

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της, η χρήση της για σκοπούς αναγνώρισης χημικών έχει περιγραφεί ήδη σε πολλά papers, αλλά μόλις τα τελευταία χώρα έχουν σημειωθεί στον χώρο της έρευνας πάνω στα λέιζερ εξελίξεις που επιτρέπουν την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων.

«Αυτή η δουλειά επιδεικνύει πώς οι τεχνολογίες remote sensing επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή» υποστηρίζει ο Μάρκο Τζιανινέτο του Politecnico di Milano, συνεργάτης του Journal of Applied Remote Sensing.

«Όλοι γνωρίζουμε τα όργανα λέιζερ που χρησιμοποιεί η αστυνομία για ελέγχους των ορίων ταχύτητας.

Αυτοί οι ερευνητές επέδειξαν πώς μία συσκευή λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τον εντοπισμό μεθυσμένων οδηγών και κατʼεπέκταση τη μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται από οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στο μέλλον, παρόμοια τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί για τον εντοπισμό άλλων χημικών στοιχείων, επιτρέποντας τον εντοπισμό οδηγών υπό την επήρεια και άλλων ουσιών».

Το σύστημα λέιζερ τοποθετείται στην άκρη του δρόμου και ελέγχει κάθε αυτοκίνητο που περνάει.

Εάν αναθυμιάσεις αλκοόλ εντοπιστούν σε ένα αυτοκίνητο, ένα μήνυμα με φωτογραφία του αυτοκινήτου και τον αριθμό πινακίδων του αποστέλλεται σε αστυνομικό ο οποίος βρίσκεται κοντά.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός σταματά το αυτοκίνητο και προβαίνει σε συμβατικούς ελέγχους/ αλκοτέστ.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η συσκευή θα υποδεικνύει επίσης κ αυτοκίνητα όπου ο οδηγός είναι νηφάλιος, αλλά οι επιβάτες όχι, ή όπου μπορεί απλά να έχει χυθεί αλκοόλ στο εσωτερικό τους.

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι μία τέτοια τεχνολογία θα μειώσει σίγουρα τον αριθμό των αυτοκινήτων που ελέγχονται από την αστυνομία, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

«Από πρακτικής πλευράς, φαίνονται να υπάρχουν κάποια αντίμετρα, όπως η οδήγηση με τα παράθυρα ανοιχτά, αντιηλιακές επικαλύψεις στα πλευρικά παράθυρα κ.α.» παραδέχονται οι ερευνητές.

«Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούν να εντοπίζονται πολύ εύκολα από το σύστημα, το οποίο αποστέλλει αυτές τις πληροφορίες στον αστυνομικό, υποδεικνύοντας ότι αυτό το όχημα θα έπρεπε να ελεγχθεί».

Στην επόμενη φάση της έρευνας θα διερευνηθούν άλλα ζητήματα, όπως η οδήγηση με κλιματισμό, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορική εκμετάλλευση της συσκευής, όπως η δημιουργία μίας συσκευής που θα είναι πιο συμπαγής και φιλική προς τν χρήστη.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.