Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι επτά παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση

Bookmark and Share

Κάθε ερωτική σχέση μπορεί να διανύει μια αρμονική, συντροφική περίοδο, καθώς και να
ταλανίζεται από μια φάση έντασης κι αντιπαραθέσεων. Κάθε σχέση επίσης μπορεί να κινδυνεύσει από επτά παράγοντες που μπορεί να αποβούν καταστροφικοί. Αυτοί είναι:

1. Ζήλεια

Η κτητικότητα και η ζήλεια το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να κάνουν τον ερωτικό σύντροφο να νιώσει παγιδευμένος. Πολλές φορές η κλειστοφοβική αίσθηση που αναπτύσσεται απομακρύνει τον σύντροφο κ τον ωθεί στην έξοδό του από τη σχέση. Η επίδραση της ζήλειας σε μια σχέση ενέχει στην πραγματικότητα έντονο το στοιχείο της ειρωνείας, από τη στιγμή που επιφέρει ακριβώς αυτό που ήθελε να αποτρέψει, το τέλος της σχέσης.

2. Σεξουαλικά προβλήματα

Αν το ζευγάρι αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα και οι σύντροφοι δεν μιλούν για αυτά και δεν απευθύνονται από κοινού σε έναν ειδικό, τότε τα προβλήματα αυτά συνιστούν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να καταστρέψει τη σχέση. Οι δύο σύντροφοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και γι’ αυτό η σχετική συζήτηση είναι απαραίτητη. Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, η μια σεξουαλική επαφή την εβδομάδα να είναι αρκετή για τον ένα, αλλά όχι και για τον άλλο.

3. Ζητήματα του παρελθόντος

Τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται συχνά να απειλήσουν την παρούσα σχέση. Αν κάποιος έχει για παράδειγμα θέματα με την αυτοεικόνα, την αυτοεκτίμηση, την εγκατάλειψη και την εξάρτηση, τα οποία δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί, καθώς και άλλου είδους προβλήματα, όπως είναι τα οικονομικά ή η χρήση ουσιών, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν και την τρέχουσα σχέση του.

4. Οικονομικές ανησυχίες

Οι οικονομικές ανησυχίες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα στις μέρες μας, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητα καταστροφικές για τη σχέση. Η αδιάκοπη όμως αγωνία για τα χρήματα και η συνεχής υπερπροσπάθεια για την εξόφληση δανείων μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ένταση σε κάθε σχέση. Σε γενικές γραμμές, όταν οι σύντροφοι δεν είναι ικανοί να συγχρονίσουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν ή δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις οικονομικές αξίες, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη σχέση.

5. Διαφωνίες γονέων

Οι γονείς είναι σημαντικό να παρουσιάζουν στα παιδιά τους μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης. Αν ο ένας επιτρέπει αυτά που ο άλλος απαγορεύει, δημιουργείται σύγχυση στα παιδιά, αλλά και ένταση στη σχέση των δύο συντρόφων. Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουν αμφότεροι σε μια σειρά κανόνων, η οποία θα πρέπει να τηρείται με συνέπεια.

6. Προβλήματα με τους γονείς του συντρόφου

Κάποιες φορές η δυσαρέσκεια των γονέων του ενός συντρόφου για την επιλογή του παιδιού τους ή η απροθυμία τους να αφήσουν το γιο ή την κόρη τους να ανεξαρτητοποιηθεί και να κάνει τη δική του/της οικογένεια, δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στο ζευγάρι. Το έντονο στρες που προκύπτει μπορεί να οδηγήσει τους δύο συντρόφους προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

7. Προηγούμενες σχέσεις

Κάποιες φορές οι προηγούμενοι ερωτικοί σύντροφοι μπορεί να δυσκολεύονται να κόψουν κάθε επαφή, δίνοντας έτσι χώρο στη ζήλεια και την ανασφάλεια. Θα πρέπει πάντα να αναρωτιέται κανείς εάν ένας καφές με έναν ή μία πρώην αξίζει τόσο, ώστε να βιώνει μετά μέσα στη σχέση του μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα για μέρες. Από την άλλη υπάρχει πάντα το ερώτημα, εάν υπάρχει όντως λόγος το ενδεχόμενο ραντεβού να γεμίζει ανασφάλεια τον παρόντα σύντροφο.

Όλες οι σχέσεις αντιμετωπίζουν κινδύνους και προβλήματα. Οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που δηλητηριάζουν τη σχέση τους καθώς και να καλλιεργούν συνεχώς την εμπιστοσύνη, τη συντροφικότητα και τη δυναμική επικοινωνία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.