Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μία στατίνη την ημέρα προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες

Bookmark and Share


Την προληπτική και συστηματική χρήση του φαρμάκου που μειώνει τη χοληστερίνη ακόμη και από υγιείς ανθρώπους άνω των 50 ετών,
προτείνουν επιστήμονες έπειτα από μεγάλη έρευνα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως...

αν εφαρμοζόταν παγκόσμια το μέτρο, οι θάνατοι από καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια θα μειώνονταν σημαντικά.

Αν και στο παρελθόν η συστηματική χρήση των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερίνη, των λεγόμενων στατινών, είχε συνδεθεί με εκδήλωση ηπατικής ανεπάρκειας, βρετανοί ειδικοί τόνισαν  ότι «η ανάγκη για λήψη ακόμη και από υγιείς είναι τόσο επιτακτική ώστε το κράτος θα πρέπει να χορηγεί δωρεάν τα φάρμακα στους πολίτες».
Η έρευνα αφορούσε 175.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet». Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκαναν ανασκόπηση των 27 σημαντικότερων επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αφορούσαν τη μείωση της χοληστερίνης με στατίνες σε ανθρώπους που δεν έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Το συμπέρασμα που κατέληξαν είναι ότι «ακόμη και σε υγιή άτομα, η προληπτική λήψη στατίνης μειώνει 20% τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό».
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σήμερα ώστε ο γιατρός να συνταγογραφήσει στατίνες σε έναν ασθενή είναι να έχει 20% ή μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει καρδιοπάθεια τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό ο γιατρός το διαγιγνώσκει λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο του ασθενούς, την πίεση, τα επίπεδα της χοληστερίνης, το βάρος και την περίμετρο της μέσης.

«Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι όταν η χοληστερίνη είναι πάνω από 180 υπάρχει πρόβλημα, ειδικά εάν και τα τριγλυκερίδια ήταν υψηλά. Με τη νέα μελέτη συνειδητοποιήσαμε ότι όσο χαμηλότερη είναι η χοληστερίνη τόσο καλύτερο είναι για την καρδιά και τα αγγεία, άρα και για τη γενικότερη εικόνα της υγείας του ανθρώπου», εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας Κόλιν Μπέιτζεντ, που συμμετείχε στη μελέτη.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.