Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η απιστία αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων

Bookmark and Share

Οι άνθρωποι που είναι άπιστοι σεξουαλικά χωρίς ο σύντροφος τους να το γνωρίζει, είναι πιο πιθανό να μην
έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με αυτούς που διατηρούν παραπάνω από μια σεξουαλικές σχέσεις με τη συναίνεση των συντρόφων. Όσοι μάλιστα ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, βρίσκονται συχνότερα υπό την επήρεια αλκοόλ, ή ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, βρέθηκε πως η χρήση προφυλακτικού για την κολπική και την πρωκτική σεξουαλική επαφή ήταν μειωμένη κατά 27% και 35% αντίστοιχα, στην περίπτωση των σεξουαλικά άπιστων, ενώ η χρήση αλκοόλ και ουσιών ήταν κατά 64% αυξημένη.

Από τους 1.647 που απάντησαν ηλεκτρονικά σε ερωτηματολόγιο, οι 801 ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον εκτός του επίσημου συντρόφου. Από αυτούς οι 493 είχαν συμφωνήσει στη διατήρηση μιας μη μονογαμικής σχέσης, ενώ οι 308 ήταν σεξουαλικά άπιστοι, από τη στιγμή που είχαν δεσμευτεί σε μια μονογαμική σχέση. Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν πως όσοι απιστούν στα πλαίσια μιας μονογαμικής σχέσης έχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), σε σύγκριση με αυτούς που διατηρούν ελεύθερες σεξουαλικά σχέσεις.

Η μονογαμία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της μετάδοσης των ΣΜΝ μόνο στην περίπτωση που οι δύο σύντροφοι έχουν εξεταστεί προληπτικά στην αρχή της σχέσης και παραμείνουν σεξουαλικά πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της. Αν τα άτομα δε βρίσκουν τη μονογαμική σχέση ελκυστική, ή εφικτή, είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν το σύντροφό τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τους ταιριάζει καλύτερα μια μη μονογαμική σεξουαλική σχέση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη πρόληψη και την εκπαίδευση σχετικά με τα ΣΜΝ. Η εν λόγω μελέτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που αποκαλύπτει ότι οι μονογαμικές σχέσεις δεν είναι πάντα μονογαμικές, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία των συντρόφων.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.