Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Γλώσσα του σώματος: Πώς να καταλαβαίνεις τι σκέφτoνται για σένα

Bookmark and Share

Πόσο κοντά σας στέκεται το άτομο με το οποίο μιλάτε; Όσο πιο κοντά, τόσο πιο θερμά… Αυτό σημαίνει ότι σας συμπαθεί. Κάντε το τεστ:
δοκιμάστε να πάτε ένα κλικ πιο κοντά του.


Αν το άτομο αυτό έρθει επίσης λίγο πιο κοντά σας, τότε είτε σας συμπαθεί ιδιαίτερα κ δείχνει το ενδιαφέρον του, είτε αισθάνεται πολύ άνετα μαζί σας.

Παρατηρήστε τη θέση του κεφαλιού του συνομιλητή σας.

Όταν το άλλο άτομο γέρνει το κεφάλι του στο πλάι και σας χαμογελά δείχνει τη συμπάθειά του και φλερτάρει. Όταν το άλλο άτομο έχει γείρει πολύ το κεφάλι του στο πλάι είναι σημάδι ότι δείχνει τη συμπάθειά του, τη συμπόνιά του ή τη συμπαράστασή του προς εσάς. Προσοχή στα κατεβασμένα κεφάλια!

Συχνά σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας έχει κάτι να κρύψει. Βέβαια, αν σκύβει το κεφάλι όταν του κάνετε ένα κομπλιμέντο ή κάποιος άλλος αναφέρεται θετικά στο πρόσωπό του, το σκυμμένο κεφάλι μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ντρέπεται, ότι κρατάει απόσταση, δεν πιστεύει τα καλά λόγια, ή σκέφτεται κάτι μόνο του. Μπορεί να πρόκειται για κοινωνικά δειλό ή ντροπαλό άτομο. Αν ο συνομιλητής σας σκύβει το κεφάλι μετά από κάποια εξήγηση που του δώσατε αυτό πιθανόν σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρος για το αν αυτό που ειπώθηκε ήταν σωστό, ή ίσως σκέφτεται τη σημασία των λεγόμενών σας.

Προσοχή, όμως! Αν ο συνομιλητής σας γέρνει το κεφάλι του από τη μία μεριά και σας κοιτάζει με παράξενο βλέμμα και σφιγμένα χείλη ίσως σας προκαλεί (σκεφτείτε την αντίστοιχη γκριμάτσα που κάνει ένας σκύλος που ξεκουράζεται και ξαφνικά ακούει έναν απρόβλεπτο ήχο).

Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια

Μήπως ο συνομιλητής σας κοιτάζει δεξιά-αριστερά; Ίσως ψάχνει κάποιον ή κάτι στο χώρο… Ίσως όμως αισθάνεται νευρικότητα, λέει ψέματα ή έχει αποσπαστεί η προσοχή του. Αν σας μιλάει αλλά δε σας κοιτάει, ίσως να αισθάνεται κατώτερος. Αν σας κοιτάζει λοξά μάλλον δε σας εμπιστεύεται ή δεν τον έχετε πείσει. Αν πάλι ο συνομιλητής σας κοιτάζει το πάτωμα πιθανότατα ντρέπεται, στεναχωριέται, ή προσπαθεί να κρύψει κάτι συναισθηματικό.

Αν πάλι τα μάτια του συνομιλητή σας είναι διάπλατα ανοιχτά και οι κόρες τους είναι διεσταλμένες αυτό σημαίνει ότι σας δείχνει ενδιαφέρον. Προσοχή! Τσεκάρετε ότι δεν έχει πάρει ουσίες που προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού, όπως αλκοόλ, κοκαϊνη, αμφεταμίνες, LSD κλπ.

Καθρέφτισμα στάσης σώματος

Παρατηρήστε αν ο συνομιλητής σας αντιγράφει τις κινήσεις του σώματός σας. Αν ο άλλος γίνεται ‘καθρέφτης’ σας (πχ σταυρώνετε τα χέρια, τα σταυρώνει και αυτός) και γενικά φαίνεται ότι ακολουθεί τη γλώσσα του σώματός σας, αυτό είναι σημάδι ότι προσπαθεί να κάνει επαφή μαζί σας. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη θέση του σώματός σας επίτηδες: αν το άλλο άτομο σας αντιγράψει, τότε ξέρετε ότι σας καθρεφτίζει και ενδιαφέρεται για σχέση μαζί σας.

Που βρίσκονται τα χέρια / οι βραχίονες του συνομιλητή σας;

Οι άνθρωποι που σταυρώνουν τα χέρια μπροστά στο στήθος τους δείχνουν ότι βάζουν ένα τείχος ανάμεσα στον εαυτό τους και τις διάφορες κοινωνικές πιέσεις. Πολλοί το κάνουν αυτό από συνήθεια, κάτι που δείχνει ότι είναι άτομα ελαφρώς συγκρατημένα, ή δε νιώθουν καλά με την εμφάνισή τους (και προσπαθούν κάπως να το συγκαλύψουν). Αν ο άλλος έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και τα πόδια σταθερά στο έδαφος και ανοιχτά, πρόκειται για στάση δύναμης και εξουσίας. Προσοχή! Αν έχει κρύο, ίσως είναι μια θέση για να ζεσταθεί ο συνομιλητής σας.

Αν πάλι ο συνομιλητής σας τρίβει τα χέρια του ή αγγίζει τα μαλλιά ή μέρη του προσώπου του με νευρικό τρόπο (και όχι πχ για να ξυθεί) αυτό δείχνει ότι δε νιώθει άνετα και προσπαθεί να παρηγορήσει τον εαυτό του. Τα άτομα με τα χέρια πίσω από το λαιμό είναι χαλαρά και ανοιχτά στη συζήτηση. Τα άτομα με τα χέρια στους γοφούς κάτι περιμένουν, είναι ανυπόμονα ή απλώς κουρασμένα. Και οι σφιγμένες γροθιές; Δείχνουν άνθρωπο νευριασμένο, θυμωμένο ή με νευρικότητα.
Προσοχή στις νευρικές χειρονομίες

Αν ο συνομιλητής σας διαρκώς χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω με τα δάχτυλά του ίσως δείχνει νευρικότητα, ίσως δείχνει ότι του αρέσετε ή ότι αυτό που σκέφτεται δε συμφωνεί με αυτό που λέτε. Αν ταυτόχρονα σουφρώσουν και τα φρύδια τους, τότε διαφωνούν μαζί σας.

Αν πάλι ο συνομιλητής σας φοράει γυαλιά και διαρκώς τα σπρώχνει προς τα πάνω στη μύτη του, με ελαφρό κατσούφιασμα, να είστε σίγουροι ότι διαφωνεί μαζί σας. Παρατηρήστε αν το κάνει αυτό επίτηδες, με έντονη κίνηση, όχι απλώς να τους φτιάχνει τη θέση.

Παρατηρήστε τα πόδια του

Χτυπά το πόδι του στο πάτωμα; Μετατοπίζει το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο; Γελάει και κουνάει το πόδι; συνήθως αυτά είναι σημάδια ότι ο συνομιλητής σας είναι ανυπόμονος, ενθουσιασμένος, νευρικός, φοβισμένος ή ντρέπεται.

Χτυπά το πόδι του στο πάτωμα ενώ μιλάει: συνήθως σημαίνει ότι θέλει να φύγει από εκεί που βρίσκεται, έχει άγχος να πάει ή να κάνει κάτι συγκεκριμένο (και δεν του φταίτε εσείς!).

Αν πάλι το άτομο είναι καθιστό και κουνάει αργά το πόδι του, σημαίνει ότι βαριέται.

Προσοχή! Ίσως ο συνομιλητής σας κουνάει το πόδι του απλώς επειδή έχει Διάσπαση της Προσοχής των Ενηλίκων και πρόκειται για μια μηχανική νευρολογική κίνηση που είναι μέρος της διαταραχής αυτής.

Αν ο συνομιλητής σας κάθεται και έχει απλώσει τα πόδια και τα έχει σταυρώσει στους αστραγάλους, αυτό σημαίνει ότι νιώθει χαλαρά και άνετα.

Όταν ο συνομιλητής σας στέκεται και κρατάει τα πόδια του κοντά-κοντά, κλειστά, αυτό ενδεχομένως δείχνεει ότι προσπαθεί να φανεί «σωστός» με κάποιον τρόπο.

Τέλος, αν τα πόδια του συνομιλητή επίτηδες αγγίζουν τα δικά σας, τότε φλερτάρει μαζί σας!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.