Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η επαγγελματική εξέλιξη εξαρτάται από το φύλο!

Bookmark and Share


Τα αγόρια είναι πιο ανταγωνιστικά από τα κορίτσια ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών και παραμένουν εξίσου ανταγωνιστικοί ως ενήλικες,
αποκτώντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι
των γυναικών, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο βγάζουν περισσότερα χρήματα απ αυτές, σύμφωνα με γερμανική έρευνα.

Μια άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες, όταν είναι εργοδότριες ή αρμόδιες γι προσλήψεις, είναι προκατειλημμένες απέναντι σε άλλες γυναίκες που ζητούν δουλειά και προτιμούν να τις αφήσουν στην ανεργία.

Οι ερευνητές έκαναν διάφορα πειράματα (αγώνες δρόμου, τεστ μαθηματικών κ.α.) σε παιδιά και εφήβους ηλικίας τριών έως 18 ετών, που σε όλες τις περιπτώσεις έπρεπε να επιλέξουν αν θα εκτελούσαν τη δραστηριότητα μόνοι τους ή σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που τα κορίτσια είχαν σε προσωπικό επίπεδο ανάλογες ικανότητες (αθλητικές, μαθηματικές κ.λπ.) με τα αγόρια, διάλεξαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τα αγόρια να ανταγωνιστούν, αποφεύγοντας να ρισκάρουν την ήττα.

Ορμώμενοι από αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η αποφυγή ανταγωνισμού «συνοδεύει» ως νοοτροπία τις γυναίκες στην ενήλικη ζωή τους και έχει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια να βγάζουν συνήθως λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους της ίδιας ηλικίας.

«Για να πετύχει κανείς πιο ελκυστικές και καλοπληρωμένες δουλειές στη σύγχρονη οικονομία, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει την πρόκληση του ανταγωνισμού και να μην την αποφεύγει», εκτιμούν οι Γερμανοί ερευνητές.

Από την άλλη, μια άλλη έρευνα Ισραηλινών οικονομολόγων, που επίσης παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Οικονομικής Εταιρίας, διαπίστωσε ότι οι εμφανίσιμες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να προσληφθούν σε μια νέα θέση εργασίας, αν ο υποψήφιος εργοδότης τους ή ο υπεύθυνος για την πρόσληψη είναι επίσης γυναίκα.

Οι ερευνητές, κάνοντας πειράματα με τις αποστολές περίπου 5.000 βιογραφικών σε 2.500 εταιρίες που έψαχναν προσωπικό, ανακάλυψαν ότι αν μια όμορφη γυναίκα που ψάχνει για δουλειά, στείλει μαζί με το βιογραφικό της μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία της, λαμβάνει μόλις το ένα τέταρτο των απαντήσεων ή των προσκλήσεων για συνέντευξη (όταν το αίτημά της αξιολογείται από άλλη γυναίκα), σε σχέση με μια γυναίκα λιγότερο γοητευτική ή με μια που δεν στέλνει καθόλου φωτογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίθετο συμβαίνει με τους άνδρες υποψήφιους για απασχόληση, όταν γυναίκες αξιολογούν την περίπτωσή τους. Οι γοητευτικοί άνδρες, που επισυνάπτουν τη σχετική φωτογραφία στο βιογραφικό τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσκληθούν για συνέντευξη σε σχέση με όσους δεν στέλνουν καθόλου φωτογραφία ή, ακόμα χειρότερα, με όσους δεν είναι εμφανίσιμοι.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν την αξιολόγηση της πρόσληψης, συνειδητά ή όχι, δεν θέλουν περισσότερο ανταγωνισμό στην επιχείρησή τους, αν προσλάβουν μια νέα όμορφη συνάδελφο, που θα τραβάει πάνω της την προσοχή των συναδέλφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα (σε ποσοστό μέχρι και 96%) των αρμόδιων για τις προσλήψεις στα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των μεγάλων κυρίως εταιριών είναι γυναίκες 20-30 ετών.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.