Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Φως σε 8 διατροφικούς μύθους

Bookmark and Share


Προσέχετε τη διατροφή σας, αλλά δεν ξέρετε τι να κάνετε με κάποιες τροφές για τις οποίες οι γνώμες διχάζονται; Ας ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση…

επτική τροφή, που αποδίδει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και περίπου το 20% του καλίου που χρειαζΚάποτε τρώγατε αβγά για πρωινό, όταν, όμως, οι ειδικοί ανέφεραν ότι...
έχουν πολλή χοληστερίνη, τα βγάλατε από την καθημερινότητά σας. Μετά, οι διάφορες ειδήσεις και τα άρθρα για τις επιπτώσεις που έχει το κόκκινο κρέας στην υγεία σας έκαναν να το μειώσετε, αυξάνοντας την πρόσληψη ψαριού στη διατροφή σας και πάνω που νομίζατε ότι τα έχετε τακτοποιήσει όλα, νέες έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με υδράργυρο και ότι τα αβγά δεν μας βλάπτουν και τόσο τελικά.

Αν με όλα τα παραπάνω τα έχετε χάσει και δεν ξέρετε τελικά τι σας κάνει καλό και τι όχι, τότε τα παρακάτω αποτελέσματα πάνω σε 8 τροφές που σας έχουν μπερδέψει αρκετά, θα σας βοηθήσουν να ξεδιαλύνετε την υπόθεση. Με βάση, λοιπόν, τους ειδικούς και τις νέες έρευνες, δείτε τι ισχύει και τι όχι, έτσι ώστε να βάλετε και πάλι σε τάξη τη διατροφή σας.

Πατάτες: το μαγείρεμά τους παίζει ρόλο

Μπορεί η πατάτα να έχει κακή φήμη όσον αφορά τη δίαιτα, αυτό, όμως, συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι την προτιμούν τηγανητή ή σε μορφή πουρέ με βούτυρο ή ακόμη και ως πατατάκια. Όταν, όμως, μαγειρεύεται με άλλους τρόπους, η πατάτα αποτελεί μια πολύ θρόμαστε καθημερινά. Συμπέρασμα: Ξεχάστε τις τηγανητές και προτιμήστε τις πατάτες σας ψητές ή βραστές, ενώ μια ακόμη καλή επιλογή είναι και οι μοβ πατάτες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σόγια: ωφέλιμη στις σωστές δόσεις


Οι έρευνες που ανέφεραν συστατικά στη σόγια που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα και επιδρούν στον οργανισμό με τρόπο παρόμοιο με τις ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία των καταναλωτών της. Οι ειδικοί, όμως, φαίνονται καθησυχαστικοί, αφού αναφέρουν ότι σε υγιείς ανθρώπους και σε λογικές ποσότητες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association έδειξε ότι οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού που έτρωγαν σόγια συστηματικά, παρουσίασαν μικρότερη πιθανότητα μετάστασης από τους υπόλοιπους. Συμπέρασμα: Η σόγια αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά, γι’ αυτό προσθέστε τη στη διατροφή σας. Αν, όμως, υπάρχει ιστορικό ενδομητρικού καρκίνου ή καρκίνου του μαστού, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις δόσεις που μπορείτε να καταναλώνετε.


Κρασί: στην υγειά σας, αλλά με μέτρο

Όλα τα είδη κρασιού είναι ωφέλιμα για την καρδιά και ειδικά το κόκκινο, λόγω των πολυφαινολών του (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα αντιοξειδωτικά του μπορούν επίσης να προστατέψουν και από τον καρκίνο του μαστού, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών που «κρύβονται» πίσω από αυτόν, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Λος Άντζελες Cedars-Sinai. Αρκεί να έχετε πάντα στο μυαλό σας τη λέξη-κλειδί: μέτρο. Συμπέρασμα: Ένα ποτήρι κρασί – κατά προτίμηση κόκκινο – είναι ευεργετικό και απολαυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αρκεί να μην χάσετε τον έλεγχο και τότε βάλετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας (περισσότερα από 2 ποτήρια την ημέρα σε συστηματική βάση, μπορούν να κάνουν κακό στην καρδιά και να οδηγήσουν στην εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου).


Τυρί: προσοχή στις μερίδες
Δεν χρειάζεται να το βγάλετε από τη διατροφή σας, αν καταφέρετε να το καταναλώνετε στις σωστές ποσότητες. Τα 28 γραμμάρια κίτρινου τυριού αποδίδουν το 20% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερά οστά, αλλά και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και φωσφόρου. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από μία μερίδα στα περισσότερα γεύματα της ημέρας, λαμβάνοντας αρκετές θερμίδες (100 με 120 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια). Συμπέρασμα: Ελέγξτε τις μερίδες σας και προτιμήστε το τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Ψάρι: βάλτε ποικιλία στα ψαρικά σας
Οι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο το αγαπούν και το προσθέτουν σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα που προτείνουν, αρκετές έρευνες έδειξαν, όμως, ότι στα ψάρια ανιχνεύονται ποσοστά υδραργύρου, ενός τοξικού μετάλλου με βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα οφέλη τους αντισταθμίζουν τους κινδύνους, αφού τα ψάρια αποτελούν σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν τη χοληστερίνη προστατεύοντάς μας απέναντι σε καρδιακές παθήσεις και συστήνουν την κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα – με ιδιαίτερη προτίμηση στα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός κ.λπ. Συμπέρασμα: Για να αποφύγετε τα υψηλά ποσοστά υδραργύρου, προτιμήστε να καταναλώνετε ποικιλία ψαριών, αποφεύγοντας αυτά που περιέχουν τον περισσότερο υδράργυρο, όπως τον ξιφία, τα καρχαριοειδή, το γαλέο, τον τόνο κ.ά, που ζουν περισσότερα από δύο χρόνια σε ανοιχτές θάλασσες. Ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον υδράργυρο είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, όσες θηλάζουν και όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες, οι οποίες καλό είναι να αποφεύγουν τα παραπάνω ψάρια.


Αβγά: παραμένουν ωφέλιμα
Τα νέα για όσους αγαπούν τα αβγά είναι καλά, αφού οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα αβγό την ημέρα, όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, αλλά –σύμφωνα με νέα έρευνα του USDA – περιέχει λιγότερη χοληστερίνη (185mg ένα μέτριο αβγό) και περισσότερη βιταμίνη D από αυτή που πίστευαν ως τώρα. Επίσης, όπως όλοι ξέρουμε, τα αβγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ο κρόκος τους «κρύβει» πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη D και B12. Συμπέρασμα: Μην ξεπερνάτε το ένα αβγό την ημέρα, προκειμένου να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά του, χωρίς να προκαλείτε πρόβλημα στη χοληστερίνη σας, στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής.


Καφές: όσο πιο… σκέτος, τόσο καλύτερα
Αν προσπαθείτε να απεξαρτηθείτε από αυτόν, απ’ ό,τι φαίνεται δεν χρειάζεται, αφού όπως ήδη θα ξέρετε, ο καφές αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για πλήθος σοβαρών παθήσεων. Ταυτόχρονα, περιέχει μαγνήσιο και χρώμιο, βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύει και από την εμφάνιση διαβήτη. Ένα φλιτζάνι την ημέρα, λοιπόν, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της εν λόγω πάθησης κατά 7% - σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Archives of Internal Medicine – και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, άνοιας, ενδομητρικού και εντερικού καρκίνου στο μέλλον. Συμπέρασμα: Απολαύστε τον καθημερινά, απλώς κρατήστε το μέτρο και μην προσθέτετε πολλή ζάχαρη, γάλα, αφρόγαλα, σαντιγί κ.λπ. Ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη είναι αρκετό και αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ και μην τον καταναλώνετε αργά το απόγευμα.


Σοκολάτα: μια γλυκιά επιλογή που θέλει προσοχή
Να κάτι που θα σας χαροποιήσει: η σοκολάτα έχει οφέλη για την υγεία και μάλιστα όσοι την καταναλώνουν συστηματικά έχουν κατά 37% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ο λόγος είναι ότι η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη, περιέχει αντιοξειδωτικά που ωφελούν την καρδιά και ονομάζονται φλαβόνες. Συμπέρασμα: Προτού βιαστείτε να προμηθευτείτε δεκάδες σοκολάτες, μην ξεχνάτε ότι κι εδώ ισχύει ότι και με άλλες τροφές – πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωση. Ακόμη, καλό θα είναι να προτιμήσετε τις σκούρες σοκολάτες, με λιγότερη ζάχαρη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.